Согромно богатство, изградено върху петролен бизнес, може да изглежда, че

...
Согромно богатство, изградено върху петролен бизнес, може да изглежда, че
Коментари Харесай

Най-алчният милиардер на всички времена и трагичният живот на семейството му

Согромно благосъстояние, построено върху петролен бизнес, може да наподобява, че семейство Гети е имало всичко. Но в тяхната история са вплетени сребролюбие, афери, голям брой разводи, отвличания и трагични смъртни случаи.

The tragic, real-life story of George Getty’s final moments, depicted on Sunday’s premiere of
— VANITY FAIR (@VanityFair)
Не толкоз непретенциозно начало

Жан Пол Гети, по-известен като Ж. Пол, е роден на 15 декември 1892 година в Минеаполис. Единствено дете на заможния юрист Джордж Гети и брачната половинка му Сара, Дж. Пол имал привилегировано образование с помощта на татко си, който имал положителни приходи, практикувайки застрахователно и корпоративно право в процъфтяващия град в Средния запад.

Семейното благосъстояние

През 1903 година Джордж Гети имал предвидливостта да навлезе в процъфтяващата петролна промишленост и се насочил към Оклахома, където основава Minnehoma Oil Company. В рамките на две години Гети спечелил задоволително пари, с цел да реалокира фамилията си в прелестно имение в Лос Анджелис.

Академични достижения

Талантлив възпитаник в гимназията, Ж. Пол траял да учи в най-хубавите колежи в Калифорния и даже имал престой в влиятелния Оксфордски университет в Обединеното кралство. След дипломирането си през 1914 година бъдещият милиардер имал солидни знания по стопанска система и петролна геология и владеел няколко непознати езика.

Началото

15Dec/1892: Jean Paul Getty is born in Minneapolis, MN. The future billionaire will be so frugal that he’ll continue negotiating ransom for his kidnapped grandson & namesake Jean Paul Getty III in 1973 even after receiving one of his ears. It will ruin the young Getty’s life
— Hermine (@PetloverHermine)

През септември 1914 година Джордж Гети, който тогава към този момент бил мултимилионер, дал назаем на сина си малко пари, с цел да купи петролни контракти на най-ниски цени в региона на „ аленото корито “ в Оклахома. Устремен, Ж. Пол имал упоритостта да направи лично положение и траял да продава лизинговите контракти с голяма надценка.

Първи милион

До юни 1916 година Ж. Пол съумял да направи първия си $1 милион или впечатляващите 22,6 милиона $ в днешни пари. Затрупан с пари, 23-годишният петролен магнат се върнал в Лос Анджелис, където живеел живота на плейбой в продължение на няколко години, за огромен смут на татко му.

Обратно в бизнеса

Ж. Пол се завърнал в Оклахома през 1919 година и траял оттова, откъдето спрял, като придобил най-продуктивните петролни кладенци и продавайки на безценица. През 20-те години на предишния век магнатът като че ли допрян от Мидас усъвършенствал гения си да прави пари, добавяйки още 3 милиона $ към положението си.

Първи брак и дете

През 1923 година Ж. Пол, който имал увлечение към доста по-млади от него дами, се оженил за 18-годишната Жанет Дюмон, която родила първия му наследник Джордж година по-късно. Бракът не издържал и през 1926 година Ж. Пол се оженил за Алън Ашби. Те се развели през 1928 година и същата година магнатът се оженил за третата си брачна половинка Адолфин Хелмле. Синът им Жан се родил през 1929 година

Изключителен работохолик

5. Jean Paul Getty
— Mandroid (@Bigbounce01)

Ж. Пол прекарвал малко време със фамилията си, което частично може да изясни разводите. Една от някогашните съпруги на работохолика сподели, че първата му обич постоянно е била бизнесът – петролният магнат работел по 18 часа дневно, както и през уикендите и по време на отмора.

Разочарованието

Джордж Гети се гордеел с достиженията в бизнеса и работната нравственос на сина си, само че бил шокиран и ужасяващ от метод му на живот на плейбой и залитанията в несполучливи бракове – разводите не били одобрявани през 20-те години на XX-ти век. Всъщност Джордж Гети бил уверен, че синът му в последна сметка ще съсипе фамилната компания, поради метода си на живот. И по този начин, когато бащата на Гети умрял през 1930 година, той оставил на Ж. Пол единствено 500 000 $ от своето имущество равняващо се на 10 милиона $, като пари останали за майката на Ж. Пол Сара.

По време на Голямата меланхолия

Не че така и така се е нуждаел от голямото завещание. Младият магнат имал уменията да прави пари даже през най-мрачните дни на Голямата меланхолия. Противно на експертните препоръки, Ж. Пол изкупил петролни ресурси съвсем на безценица, което в последна сметка се оказал доста печеливш ход. Той купил Pacific Western Oil Corporation и Mission Corporation, компанията майка на Skelly Oil и Tidewater Oil, която формирала Getty Oil.

Четвъртата брачна половинка

Ann Rork Sharon M.
— Nathan Wu (@NathanWu84)

Ж. Пол и Адолфин се развели през 1932 година и през същата година петролният барон се оженил за актрисата от нямото кино Ан Рорк. Те имали две деца: Джон Пол младши (бащата на жертвата на похищение Джон Пол Гети III) и Гордън Питър. Но и на този брак не му е писано и двойката се разделила през 1936 година

Петата брачна половинка

Ж. Пол се оженил за петата си брачна половинка, певицата от нощния клуб Луиз Дъдли „ Теди “ Линч през 1939 година Двойката имала наследник, Тимъти, който умрял през 1956 година от мозъчен израстък единствено на 12 години. Луиз Гети по-късно разказала по какъв начин Ж. Пол й се карал за харченето на прекалено много пари за лекуването на момчето. Смъртта на Тимъти била първата от няколкото нещастия, сполетяли семейство Гети.

По време на война

По време на Втората международна война Ж. Пол подпомагал военните старания на съдружниците, като следил производството на части за самолети посредством своята компания Spartan Aircraft, дъщерно сдружение на Skelly Oil, и даже се записал за военноморска работа.

Преместване в Европа

След Втората международна война Ж. Пол се преместил в Европа, където и се открил. Магнатът имал боязън от хвърчене и пътешестване като цяло и избрал Европа, защото е по средата сред петролните полета на Съединени американски щати и тези в Близкия изток. В края на 40-те и 50-те години на предишния век Ж. Пол живеел в хотелските стаи, основно на Джордж V в Париж и Ritz в Лондон.

Хитра инвестиция

Kuwait City, Kuwait, May 10-26, 1949
— Clio (@levanthistoric1)

През 1949 година Ж. Пол направил най-хитрия ход в кариерата си, като купил 60-годишен наем на безплодна земя сред Саудитска Арабия и Кувейт. Ж. Пол платил на крал Сауд преференциална цена от 9,5 милиона $, към 100 милиона $ в днешни пари, за земята, и се съгласил да заплаща спомагателни 1 милион $ годишно за периода на лизинга.

Черно злато

Сделката се изплати през 1953 година, когато разкрили големи ресурси от нефт и почнали да изпомпват 16 милиона барела черни първични материали годишно. През същата година Ж. Пол най-сетне поел контрола върху Mission Corporation и нейните компании, които включвали Skelly Oil и Tidewater Oil. До този миг магнатът съумял убеди майка си да му разреши да ръководи фамилната петролна компания.

Окончателен бракоразвод

Магнатът живеел в Англия и настрана от петата си брачна половинка Теди от гибелта на сина им през 1958 година и даже не участвал на погребението. Без да може да понася повече брачна половинка си, Теди подавала молба за бракоразвод през 1958 година Дж. Пол в никакъв случай повече не се оженил още веднъж, само че и не му липсвали дами, които да му вършат компания, в това число холивудски звезди като Заса Зага Габор.

Със статут на звезда

През 1957 година от списание Fortune създали профил на най-богатите американци и Ж. Пол оглавил листата с приблизителна чиста стойност от 1 милиард $, което се равнява на 8,7 милиарда $ в днешни пари. По това време петролният барон си спечелил статут на същинска звезда, само че той бил с абсурден темперамент и отношението му към славата било същото. От една страна, той се наслаждавал на хвалебствията и публичността. От друга страна, той презирал статута си на звезда и се оплаквал от минусите му...

Нещастният милиардер

15Dec/1892: Jean Paul Getty is born in Minneapolis, Minnesota. He’ll become the richest man in America and yet he’ll do nothing while his grandson is tortured rather than expend money or effort to rescue him from kidnappers.
— Hermine (@PetloverHermine)

Магнатът непрекъснато се оплаквал от компликациите на това да бъдеш милиардер като това, че в никакъв случай не знаеше дали приятелите ти са същински или просто търсят парите ти. Бивш чиновник един път споделил, че Ж. Пол постоянно изглеждал по този начин, като че ли участвал на личното си заравяне, толкоз трагичен бил магнатът.

Къща в Обединеното кралство

През 1959 година Ж. Пол купил Sutton Place, къща принадлежала на Тюдорите през 16-ти век в Южна Англия, на преференциалната цена от 840 000 $. Това се равнява на 7,5 милиона $ в днешни пари. Стиснатият петролен магнат се прочул с това, че конфигурирал телефон с монети в имението, с цел да попречи на гостите си да му натрупат сметки. В момента къщата е благосъстоятелност на милиардера Алишер Усманов. Освен си къщата в Англия, Ж. Пол имал редица впечатляващи парцели, в това число вила в Малибу, Калифорния, замък от 15-ти век покрай Рим и имение в Кувейт.

Като Скрудж

Ж. Пол обичал да се хвали със своето сребролюбие. Той постоянно носел измачкани костюми и износени пуловери, с цел да наподобява безпаричен, и самичък перял чорапите и бельото си. Тъй като давал пари на петата си брачна половинка за уроци по актьорско майсторство, упорствал тя да му върне всеки цент, в случай че получи платена роля, и даже се твърди, че е принудил група другари да чакат, с цел да влязат на шоуто на Crufts, с цел да вземат по-евтини билети, макар че имал 3 милиарда $ и имал към 200 компании до края на 60-те години.

Смутни времена

Животът на огромното семейство обаче бил цялостен с проблеми. Ж. Пол трябвало да се оправи с алкохолната и наркотична взаимозависимост на сина си Джон Пол-младши, съдбовната свръхдоза на втората брачна половинка на Джон Пол-младши Талита през 1971 година и гибелта на най-големия му наследник Джордж, който евентуално протегнал ръка на живота си през 1973 година

Отвлекли внука му

1973: Jean Paul Getty III is released after ransom is paid to kidnappers
Jean Paul Getty III, the grandson of American billionaire J. Paul Getty, was found alive near Naples, five months after his kidnapping by an Italian gang.
— Delbert Earl Myers (@delbert_earl)

През юни 1973 година внукът на петролния барон, Джон Пол Гети III, бил похитен в Рим от гангстери, които поискали откуп от 17 милиона $, 94 милиона $ в днешни пари, с цел да го освободят.

Отказал да заплати

Позорното сребролюбие на Ж. Пол се задействало и той отказал да заплати като споделил „ имам 14 други внуци и в случай че платя едно пени в този момент, ще имам 14 отвлечени внуци “. Плащането на откупа се равнявал на единствено облагата на един ден рандеман от петролните полета на Ж. Пол. Похитителите почнали да губят самообладание и отрязали ухото на момчето, като го изпратили дружно с кичур от косата му на италиански вестник през ноември 1973 година Ж. Пол най-сетне се съгласил да заплати част от откупа - 2,9 милиона $, 16 милиона $ в днешни пари и дал назаем на сина си Джон Пол Гети-младши парите, само че трябвало да бъдат върнати с рента.

След освобождението

Джон Пол Гети III бил освободен през декември 1973 година, само че той към този момент в никакъв случай не е бил същият. Страдал от тежка психическа контузия до края на живота си. Свръхдоза опиати през 1981 година го оставила надълбоко инвалидизиран и той умрял през 2011 година на 54-годишна възраст след години влошено здраве.

Художествена сбирка

seventeen at the getty center (the j. paul getty museum, l.a) august 2018.
a thread of the paintings and their artists.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР