Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов

...
Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов
Коментари Харесай

Арестът на Горанов е бил незаконен, постанови съдът

Софийският областен съд анулира заповедта за задържане на някогашния финансов министър Владислав Горанов. Това написа в решение на съда.

Главна дирекция ``Национална полиция`` е наказана да заплати на Горанов 490 лв. разходи по делото, от които 480 лв. адвокатско заплащане и 10 лв. държавна такса.

В претекстовете арбитър Яна Димитрова записва, че е позволено значително нарушаване на административнопроизводствените правила, което лимитира правото на отбрана. Нарушението е обвързвано с фактическата аргументация на задържането. Съдът цитира решение на Съда по правата на индивида в Страсбург против България, съгласно което не е задоволително заповедта за задържане да съдържа единствено позоваване на разпореждания, без изтъкване на характерни условия или дейности на арестуваното лице, дали мотив на органа да прибегне до задържане.

От решението на съда излиза наяве, че на 17 март е бил разпитан министър председателят Кирил Петков. Повод е получен отчет от Министерството на финансите за активността на организацията за одит на средствата от Европейски Съюз и дирекцията ``Национален фонд`` при МФ. Още същия ден вечерта при изискванията на необходимост е претърсено жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

Ограничаването на главно прогласено в Конституцията право на свободно напредване не може да почива на хипотетични, непосочени аргументи, останали недоказани и в границите на актуалното произвеждане, написа в решението.

Решението може да бъде обжалвано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР