Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер

...
Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер
Коментари Харесай

Валери Симеонов е осъден от журналисти за клевета

Софийският градски съд осъди водача на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов за клюка против публицисти,. Делото против него бе заведено от журналиста и водещ на утринния блок в Би Ти Ви Антон Хекимян и от Венелин Петков, някогашен началник на " Новини, настоящи излъчвания и спорт " в малкия екран. Делото беше поради изявление на Симеонов пред Българска национална телевизия, в което той афишира Хекимян и Петков за корумпирани. Политикът е наказан да заплати по 8000 лева на всеки от двамата публицисти. Решението може да се апелира пред апелативния съд.

На 11 февруари 2020 година тогавашният народен представител от " Обединени патриоти " Валери Симеонов гостува в утринния блок по Българска национална телевизия. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой подкупен политик от абсурда, а Симеонов внезапно обръща тематиката към телевизионните водещи. Журналистиката от Българска национална телевизия го пита дали той знае за подкупен ефирен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: " Ама в действителност ли не знаете? " Следва обяснението му: " Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена приказвам. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви приказва: " Ма що казвате имена на мои сътрудници? " Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзив в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане против депутата.

Пред съда Сименов оспорва изказванието, че е споделил по адрес на двамата, че са " корумпирани телевизионни водещи ". Той изяснява, че не е изричал към тях в действителност изказвания, а само своето персонално оценъчно мнение. Симеонов се базира на правото на независимост на изложение, която е предпазена от българската конституция и Европейската спогодба по правата на индивида. Съдия Росен Димитров обаче счита, че водачът на НФСБ е наклеветил публицистите, като им е приписал закононарушението " корупция ". " За съда е безапелационен изводът, че с тези си изявления ответникът е приписал закононарушение на двамата публицисти, изразяващо се в това, че против персонална изгода или полза съзнателно не са дали публичност на подаден им от трето лице сигнал за осъществявани закононарушения и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и изказвания в такава тенденция, ищците да са приети за отговорни за осъществяване на корупционни дейности, за закононарушението рушвет или за персонално укривателство или да има висящи наказателни производства в тази връзка ", се споделя в правосъдното решение.

В момента Антон Хекимян е началник на новините на Би Ти Ви, а Венелин Петков бе отхвърлен от поста незабавно откакто малкия екран смени собствеността си. Хекимян и Петков към този момент съумяват да завоюват делото си против Симеонов, само че напролет на тази година новите притежатели на медията взеха решение да прекратят правосъдните каузи, заведени против хазартния необут Цветомир Найденов и уеб страницата " Блиц ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР