Софийският апелативен съд ще вземе окончателно решение дали бизнесменът Васил

...
Софийският апелативен съд ще вземе окончателно решение дали бизнесменът Васил
Коментари Харесай

Апелативният съд решава дали Божков да остане зад решетките

Софийският апелативен съд ще вземе дефинитивно решение дали предприемачът Васил Божков ще остане зад решетките, или ще получи по-лека мярка за неотклонение, съобщи БГНЕС.

На 26 август Софийският градски съд дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ за предприемача Васил Божков, който на 25 август т.г. се върна в България. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лв.. „ С оглед гарантиране на задачите ограниченията за неотклонение съставът намира, че съответната мярка по отношение на обвинения Божков е „ задържане под стража “. Следващото разглеждане на делото е на 5-ти септември ”, сподели тогава арбитър Христинка Колева.

„ Многократно съм писал писма до основния прокурор. Моля за мярка друга от „ задържане под стража ”, сподели пред съда предприемачът. След решението на съда, Божков заяви, че ще апелира.

Преди това прокуратурата изиска непрекъснатото му задържане под стража, а Божков посочи, че няма какво да разяснява и че „ прокуратурата може да изиска каквото си желае “.

„ Има заплаха от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал директни връзки с съветски жители, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвинения по делото Георги Попов “, подчертаха от прокуратурата. А прокурорът по делото Ангел Кънев съобщи, че обвиненият Божков е структурирал настоящи сдружения, опериращи в областта на
хазарта, със забележителен финансов капитал, записал е хазартна активност в Република Грузия.

Прокурорът акцентира, че от компютър с е-поща на Васил Божков излиза наяве, че обвиненият е имал бизнес връзки с съветския жител Евгений Пригожин и редица други съветски жители, глобени след анексията на Крим. Кънев означи, че всички доказателства приказват, че има заплаха Васил Божков да се укрие. „ Опасността и от осъществяване на друго закононарушение е изцяло действителна. Той е подстрекател на длъжностни закононарушения с 300 обособени действия за над 500 млн. “, сподели още Кънев и добави, че против Божков има следствие за данъчни закононарушения и пране на пари в Молдова.

Прокурорът акцентира, че Божков не е заплатил такси в размер на 500 млн. и че е плащал по 10 000 лева дневно на Огнемир Митев, някогашният началник на Комисията по
хазарта, с цел да може всичко да е наред.

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев съобщи, че в един миг се е объркал, тъй като не знае дали се намира по дело, за което има съответно обвиняване, или участва на тежък политически развой. „ 90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна тирада по някакъв интернационален скандал, обвързван с шпионаж, тук нищо не се говореше съответно по Комисията за
хазарта. Тук се изнесоха неща свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, отвън релси съм от чутото “, сподели Гатев.

„ Сигурен съм, че съгласно тези материали, които са пред вас, надали има човек, който няма да каже, че има съображение обвиненият да се укрие, само че не и по тези неща, които се споделиха от прокурора и за мярката „ задържане под стража “. Тази заплаха, за която се твърди би трябвало да бъде съответна, а не хипотетична. Подсъдимият с изключение на доказателствата, които са неотносими, има непрекъснат адрес, не е осъждан, той непринудено се прибира от чужбина. Това събитие е най-същественото, тъй като няма никакви предпоставки за взимаме на най-тежката мярка ”, акцентира още отбраната.

Гатев уточни, че някой има интерес подсъдимият да бъде арестуван. „ Конкретни хора се опитваха да основават отрицателни внушения. Божков е напуснал страната по легален път, службите са знаели, че той ще пътува. Не са направени никакви опити да бъде арестуван на границата. Впоследствие той в никакъв случай не е бил свикан постоянно по това дело, не е бил уведомяван публично. Емирствата не са уведомявали моя клиент, че той е свикан “, изясни юристът на Божков.

„ Знаеше се къде живее, различен въпрос е, че по формален път не могат да му бъдат връчени книжата. Още през месец май 2023 година той издаде молба до прокуратурата, с цел да бъде свикан като очевидец по каузи, без значение от това, че може да бъде арестуван. Властите не дадоха такова решение ”, посочи Гатев.

След съвещанието по делото Божков съобщи, че ще апелира решението на съда, както и че „ това за Пригожин са нелепости ”. Гатев от своя страна сподели, че материалите нямат отношение по това дело. „ Делото се касае за
хазарт, няма една дума за чужденци в него. Начинът, по който се отразяват нещата към него в последните дни, приказва, че има хора, които имат интерес да не е на независимост. Появи се информация в медиите, че е отговорен за убийството на Алексей Петров “, добави юристът.

Прокурорът по делото Ангел Кънев бе сбит, като акцентира, че всички доводи са били изнесени вътре в правосъдната зала. Той не отговори на въпроса какво общо имат връзките на Божков с чужденци по обвиняванията му за
хазарта.

БГНЕС напомня, че няколко часа разпитваха Васил Божков в Софийската градска прокуратура на 25 август, когато дойде в България.

След като дойде в София, Васил Божков беше арестуван на „ Летище София “ и отведен в следствения арест на „ Г.М. Димитров ”, а по-късно и прегледан в Министерство на вътрешните работи болница. Той обаче не е поискал обстойни прегледи и по тази причина процедурата там е завършила бързо.

В Софийската градска прокуратура са му били повдигнати обвинявания. Той е запазил безмълвие при разпитите.

През януари 2020 година Божков напусна България и се укри в Дубай, с цел да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинявания, сред които свързани с убийства, пране на пари, укриване на налози, обезчестяване и други След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на систематичен рекет от управляващите. По повдигнатите му обвинявания са разпитани над 200 очевидци, изпратени са 18 броя европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до 17 страни. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ.

Делото, по което Божков е подготвен да даде показания като предпазен очевидец е за изнудване. Той твърди, че Бойко Борисов му желал 10% от облагата на
лотарията му.

На 18 май т.г. с пост още веднъж в профила си във „ Facebook “, Божков заяви, че е „ подготвен да се върне в България като предпазен очевидец “. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР