Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решение на Комисия за енергийно

...
Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решение на Комисия за енергийно
Коментари Харесай

Прокуратурата оспори в съда решение на КЕВР за цените на водата в 13 общини

Софийската градска прокуратура (СГП) стачкува решение на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цените на водата в общините: Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево.

Върховна административна прокуратура (ВАП) изпрати по подготвеност на Софийска градска прокуратура (СГП) административна кореспонденция на КЕВР по отношение на нейно решение № БП-Ц-17/29.07.2022 година, с което:

– се утвърждава бизнес проекта на „ Водоснабдяване и Канализация “ ЕООД – гр. Бургас („ В и К “ ЕООД гр. Бургас) за активността му като оператор за регулаторен интервал 2022 година – 2026 година при използване на метода на ценово контролиране „ горна граница на цени “;

– се утвърждават, считано от 01.08.2022 година цените без Данък добавена стойност на водоснабдителните и канализационни услуги за 2022 година и се утвърждават цените без Данък добавена стойност на водоснабдителните и канализационни услуги за 2023 година – 2026 г.;

– се приема разбор за обществената търпимост на цените на В и К услугите за всяка година от бизнес проекта и се дефинира стойност на коефициента за възстановяване на успеваемостта Е за всяка година от бизнес проекта както и разноски, за които се ползва коефициентът Qp.

На 29.08.2022 година СГП стачкува пред Административен съд София – град решение № БП-Ц-17/29.07.2022 година на КЕВР, като упражни пълномощията си по член 127, т. 5 от Конституцията на Република България, респ. член 16, алинея 1, т. 1 от Административнопроцесулания кодекс (АПК).

Според СГП решението е незаконосъобразно и е поискана неговата анулация. Също по този начин СГП е направила изключително искане за прекъсване на предварителното осъществяване на решението на КЕВР, защото в противоположен случай осъществяването на протестираното решение би предизвикало забележителна и труднопоправима имуществена щета на поданици на област Бургас, изразяваща се в възнаграждение на извънредно повишени цени за „ ВиК услуги “.

СГП е застъпила мнение в митинга, че са осъществени следните нарушавания:

1.      Съгласно член 10, алинея 4 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВИКУ) изречение последно, бизнес-плановете се показват със мнения от съответните общини. В Решение № БП-Ц-17/29.07.2022 година на КЕВР няма данни за показани мнения за бизнес-плана за интервала 2022 година – 2026 година от общините от област Бургас.

2.      Съгласно член 10, алинея 5 от ЗРВИКУ в бизнес-плановете би трябвало да има изработен технико-икономически разбор на съществуващото състояние. В Решение № БП-Ц- 17/29.07.2022 година на КЕВР няма изработен технико-икономически разбор на положението във „ Водоснабдяване и канализация “ ЕАД град Бургас към настояща дата, включително и получените и усвоени средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ по план „ Интегриран воден план за област Бургас “, и тяхното въздействие при осъществяването и определянето на целевите равнища на индикаторите за качество според член 9, алинея 2 от ЗРВИКУ.

3.      В Решение № БП-Ц-17/29.07.2022г. на КЕВР няма посочени данни и информация за метода на установяване на размера на общите загуби във водоснабдителната система според член 9, алинея 4 от ЗРВИКУ, по години в границите на интервала на бизнес-плана 2022 година –  2026 година

4.      Съгласно член 13, алинея 1 от ЗРВИКУ КЕВР при определянето на цените на ВиК услугите би трябвало да се управлява и от правилата за възобновяване на стопански обоснованите разноски. При определянето на разноските за хонорари на личния състав на сдружението, надлежно осигуровките за тях, както и при определянето на разноските за електрическа сила, включени в цените на ВиК услугите не е спазен посоченият принцип.

4.1    Разходите за хонорари, надлежно начислени осигуровки върху тях – числеността на личния състав, за който са изчислени не са съобразени с условията на член 9, алинея 2, т. 15 от ЗРВИКУ, т.е не са обвързани с намаляването на броя на потребителите, които употребяват съответната услуга.

5.   Съгласно член 13, алинея 1, т. 5 от ЗРВИКУ при осъществяване на пълномощията си за контролиране на цените на „ ВиК услугите “ Комисията се управлява от правилата по член 7 от закона и от обществената търпимост на цената на „ ВиК услугите “. КЕВР погрешно е определила новите цени за обществено търпими, като не е употребила нужните данни от Националния статистически институт.

Съгласно §1, алинея 1, т. 4 от Допълнителни разпореждания на ЗРВИКУ, „ обществена търпимост на цената на „ ВиК услугите “ “ е налице в случаите, когато тяхната стойност, избрана на база минимално месечно ползване на вода за питейно-битови потребности от 2,8 куб. м. на едно лице, не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на домакинство в съответния район.

Ползваните от КЕВР данни по отношение на приходите на жителите на област Бургас за осъществяването на разбор на обществената търпимост на цените на „ ВиК услугите “ са неотносими. Не е ясно по какъв начин КЕВР е определила средномесечния приход на разположение от домакинство за годините: 2022 година – 2026 г.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР