Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишния хакер за източване

...
Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишния хакер за източване
Коментари Харесай

Кой е обвиненият хакер за изтичането на данни

Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване на 20-годишния хакер за източване на персоналните данни на милиони жители и компании от базите на Националната организация за приходите (НАП), които бяха разпратени до медиите преди дни. В известие се показват единствено букви - К.Б.

Зад тях стои името на Кристиян Бойков. Информацията беше доказана за " Дневник " от Министерство на вътрешните работи. Преглед на обществената информация в профилите му в обществените мрежи демонстрира, че той дава отговор и на първичното изложение на арестувания, обещано тази заран от Явор Колев, шеф " Компютърни закононарушения " в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП).

Бойков работи в TAD Group - компания за киберсигурност, която работи в България от 2016 година, само че от прокуратурата прецизират, че компанията няма връзка с дейностите на служителя й.

По-рано през днешния ден още преди известието на прокуратурата група ИТ експерти, с които " Дневник " беседва, към този момент бяха стигнали до профила на същия човек, изследвайки появили се в обществените мрежи данни от изтеклите файлове.

Какво заяви държавното обвиняване

Прокуратурата изясни, че следствието е почнало след осъществени незабавни оперативно издирвателни мероприятия от чиновници на отдел " Киберпрестъпност " в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " – Министерство на вътрешните работи. В хода на тези дейности и със съдействието на " Информационно обслужване " АД е открито, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 млн. български и непознати жители и търговски сдружения, включително три имена, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND, употребена от Национална агенция за приходите, съхранявана в сървър на Национална агенция за приходите и други

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на съответна компютърна настройка, неповторимо потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Разследващите са открили, че потребителското име се употребява от К. Б. – на 20 години от Пловдив.

Вчера чиновници на ГДБОП се открили, че младият мъж се намира на работа в офис на компания в София, където е арестуван за период от 24 часа. Той е специалист по киберсигурност и се занимава с проби и одит на осведомителни системи. Действията му нямат връзка с активността на компанията, в която работи.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на компанията, където е открит К. Б., както и в дома му в София и в Пловдив. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и два мобилни телефона. Назначени са механически и компютърни експертизи, разпитват се очевидци, оповестиха от прокуратурата.

Какво е обвиняването

К.Б. ще дава отговор за това, че от неустановена дата до 15 юли в София непозволено копирал компютърни данни от сървър на Национална агенция за приходите, като действието съставлява значителен случай и е осъществено против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура, за което се планува наказване отнемане от независимост от 5 до 8 година затвор и санкция до 10 000 лева

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за период до 72 часа.

Днес министър председателят Бойко Борисов разгласи пред министрите на съвещанието на държавното управление, че хакерите би трябвало да се привлекат да работят за страната, тъй като те са неповторими мозъци. Той назова младежите, работещи с компютри същински вълшебници и неповторими мозъци.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (20)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР