Софийската градска прокуратура обяви, че незаконно прилагане на специални разузнавателни

...
Софийската градска прокуратура обяви, че незаконно прилагане на специални разузнавателни
Коментари Харесай

Прокуратурата: Няма данни за незаконно подслушване на политици

 Софийската градска прокуратура разгласи, че нелегално използване на специфични разследващи средства (СРС) по отношение на политици не е имало. 

От държавното обвиняване прецизират още, че вследствие на извършеното следствие не са открити нарушавания, осъществени от чиновници на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция " Вътрешна сигурност “ (ДВС) в Министерство на вътрешните работи, по отношение на процедурите по искане, разрешаване и използване на специфични разследващи средства, съхраняването им и унищожаването на информация, добита посредством тях. Изискана е информация от всички способени органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Според формалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички желани и прилагани СРС през проверявания интервал са в сходство със Закона за специфични разузнавателни средства. Извършена е била и параленост сред всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна организация " Технически интервенции “ (ДАТО), с оповестения лист на претендентите за народни представители за 45-ото Народно заседание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за използване на СРС по повод на кандидати за народни представители.

При инспекцията на ГДБОП са установени две претенции за използване на специфични разследващи средства (СРС) по две досъдебни производства с обещано позволение от Специализирания углавен съд. Те са били формирани за осъществени закононарушения от общ темперамент – разпространяване на тютюневи произведения без акцизен бандерол и за проведена незаконна група, занимаваща се с произвеждане на високорискови наркотични субстанции –марихуана и амфетамини, и последващото им разпространяване в страната. След констатиране на обстоятелството, че лица, за които са прилагани СРС, са претенденти за народни представители, те са били прекъснати, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за използване на СРС във връзка с президента, вицепрезидента, на  някогашен министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за потребление на СРС спрямо тях не са били установени.

Извършената инспекция от Дирекция " Вътрешна сигурност “ (ДВС) на Министерство на вътрешните работи не е открила съществуване на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е упълномощила и нарочна инспекция на  Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства (НБКСРС). С решение на бюрото са избрани комисии, които да извършат инспекции на службите, ползвали СРС. Проверката открива, че политически водачи не са били обект на използване на специфични разследващи средства.     

В хода на следствието на Софийска градска прокуратура са употребявани всички вероятни начини, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и инспекция на  доказателства, като не е открито нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства във връзка с политици и депутати.

Поради липса на доказателства за осъществено закононарушение досъдебното произвеждане е прекъснато.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР