Софийската дирекция на НАП спечели дело срещу , който с

...
Софийската дирекция на НАП спечели дело срещу , който с
Коментари Харесай

НАП осъди ЧСИ заради измама за над 1 милион лева

Софийската дирекция на Национална агенция за приходите завоюва дело против, който с непозволени дейности е нанесъл сериозна вреда на фиска. Потвърдителното решение на Административен съд Плевен е дефинитивно и не предстои на обжалване, оповестиха от НАП-София.

Вследствие на него правосъдният реализатор ще носи лична солидарна отговорност за погашение на несъбраните по негова виновност вземания, на обща стойност над 1 млн. лева дружно с лихвите към сегашния миг.

До правосъден развой се стига откакто частният правосъден реализатор (ЧСИ) с регион на деяние Окръжен съд Ловеч, образува изпълнително дело против софийско сдружение за взимане по искане на частен заемодател от същия град, с което прави престъпление, т.к. излиза отвън региона на локалната си подготвеност. Към този миг Национална агенция за приходите София към този момент има наложени запори върху банковите сметки и паричните средства на същото сдружение, вписани по надлежния ред.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронакризата съществено е засегнала бизнеса на частните съдеб...

Съгласно българското законодателство, при формиране на изпълнителното дело ЧСИ е задължен да причисли към него и Търговско дружество на Национална агенция за приходите София, в качеството ѝ на заемодател, което той не прави, като по този метод не се преценява със законните ползи на страните и третите лица в процеса.

В хода на проверка на сдружението Национална агенция за приходите София постанова и запор върху вземането на частния заемодател, като уведомява правосъдния реализатор. Той признава вземането, само че страната продължава да не е присъединена в производството, написа вестник " Труд ".

Въз основа на наложени от него обезпечителни ограничения правосъдният реализатор получава по сметката си сумата от над 700 000 лева След още редица непозволени дейности, той възвръща сумата на дружеството-длъжник по открита в същия ден нова банкова сметка и приключва изпълнителното дело. Сметката е запорирана неотложно от обществен реализатор на приходната организация, само че сумата към този момент не е била налична по нея.

Възстановената от правосъдният реализатор сума се явява единственият кадърен актив на дружеството-длъжник. Действията на ЧСИ са в безусловно нарушаване на закона, според който превеждане на сума по сметка на дебитор е допустимо единствено след цялостното угаждане на претенциите на присъединените кредитори, какъвто се явява и Национална агенция за приходите.

Междувременно Търговско дружество на Национална агенция за приходите София изпраща сигнал за нарушаванията на ЧСИ до Министерство на правораздаването и Камарата на частните правосъдни реализатори. Стартира дисциплинарно произвеждане, вследствие на което на частния правосъден реализатор са наложени санкции за осъществените нарушавания, допълнени и увеличени по мярка с дефинитивно решение на Върховния касационен съд.

Във връзка с откритата отговорност на частния правосъден реализатор приходната организация е подхванала дейности за застраховане на вземането на страната.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР