Софийска градска прокуратура внесе протест срещу изменената мярка за неотклонение

...
Софийска градска прокуратура внесе протест срещу изменената мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Прокурори оспориха пускането на обвинения за смъртта на Милен Цветков

Софийска градска прокуратура внесе митинг против изменената мярка за неотклонение на подсъдимия за злополуката, при която предишния Великден почина журналистът Милен Цветков.

Държавното обвиняване е внесло протест против определението на Софийски градски съд от през вчерашния ден, 1 септември, с което е променена мярката за неотклонение на подсъдимия Кристиан Николов от „ задържане под стража “ в „ домакински арест “, излиза наяве от публично известие на СГП. Извършеното от него закононарушение е квалифицирано по член от Наказателен кодекс като съзнателно провокирано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на гибел, напомнят прокурорите. 

СГП не споделя изводите на съда по отношение на това, че продължителността на задържането на подсъдимия за интервал от към една година и четири месеца е довела до понижаване заплахата той да извърши ново закононарушение и за липса на действителна заплаха той да се укрие.

Прокуратурата смята, че срокът на задържането на Николов до сегашния миг не е несъразмерен, с оглед тежестта на осъщественото от него закононарушение и нужните за изясняване на обективната истина дейности по следствието.

От събраните доказателства се открива съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен случай, съзнателната приложимост на наркотични субстанции от него и предприемането на ръководство на автомобил след използването на разнообразни типове опиати. Налице е съществуването на директна и непосредствена връзка сред произшествието и гибелта на потърпевшия, основаването на действителна заплаха за здравето и живота на огромен брой други участници в придвижването.

В хода на делото са събрани доказателства и за други незаконни действия, осъществявани от подсъдимия, свързани с придобиване и приложимост на наркотични субстанции и построени трайни привички за същото. С оглед на това Софийска градска прокуратура смята, че доказателствата по делото сочат за съществуването на действителна заплаха Николов да извърши закононарушение.

Налице е и другата причина за налагане на мярката за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на подсъдимия, обвързвана с заплахата той да се укрие. Същият трайно е живял в чужбина и разполага с благоприятни условия да провежда укриването си за отбягване на реализирането на наказателна отговорност, твърди още държавното обвиняване.

Софийска градска прокуратура смята, че единствената мярка за неотклонение по отношение на подсъдимият Николов продължава да бъде „ задържане под стража “. Изменението ѝ в „ домакински арест “ е погрешно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изменено. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР