Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 42-годишен мъж

...
Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 42-годишен мъж
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение за пране на 53 млн. лв. от Хемус

Софийска градска прокуратура (СГП) притегли към наказателна отговорност 42-годишен мъж за изпиране на пари.

От събраните по делото до този миг доказателства се открива, че той е взел участие в основаването на мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „ Хемус “. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли  на него. По този метод в интервала от 18.06.2020 година до 08.09.2021 година той е получил сума в размер на 53.060 млн. лв.. 

Досъдебното произвеждане е формирано в изискванията на необходимост на 03.11.2021 година и се води от ГДБОП под управлението и надзора на СГП. Б.К. е арестуван с разпореждане на наблюдаващите прокурори за период до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ", разясняват от прокуратурата.

По-рано бе обявено, че ГДБОП е задържала мъж в София, обвинен, че е крайният адресат на парите от противозаконни схеми при строителството на Автомагистрала " Хемус ".

В момента се той е в ареста на столично РПУ. Самоличността на мъжа е била открита преди време. Според службите средствата са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които - клошари и малоимотни хора.  При показване на схемата за злоупотреби преди време от Министерство на вътрешните работи обясниха, че част от средствата са били теглени в чували и носени на неизвестен към оня момент човек.

В началото на ноември главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров уточни, че по лот 5 няма осъществяване, защото няма издадено позволение за градеж, а при инспекция е открито „ единствено леко престъргване на земни маси и то единствено в първите няколко километра ". Но буферното дружество е получило предплатено за доставка на материали и наем на машинизация 84.108 млн. лева. Търговското сдружение е определено с ин-хаус процедура.

" Тази буферна компания има за цел да прекъсне връзката сред комерсиалното сдружение, подписало контракта и крайните реализатори на строително-монтажни работи. Буферната компания превежда парите към основани за задачата кухи компании, регистрирани на обществено слаби и ниско грамотни лица, огромна част – престъпно проявени за закононарушения от общ темперамент ", изясни тогава Петър Тодоров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР