Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство

...
Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство
Коментари Харесай

Прокуратурата: Политици и кандидат-депутати не са подслушвани, разследването е прекратено

Софийска градска прокуратура (СГП) завърши следствието по формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 339а, ал.1 от Наказателен кодекс – нелегално производство, потребление, пласиране или държане на особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация. Делото е формирано след самосезиране на СГП по медийни изявления, в които се излагат изказвания за подслушвани представители на политически партии. Разследването е осъществено от Национална следствена работа (НСлС).

В резултат на извършеното следствие не са открити нарушавания, осъществени от чиновници на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „ Вътрешна сигурност “ (ДВС) в Министерство на вътрешните работи, по отношение на процедурите по искане, разрешаване и използване на специфични разследващи средства, съхраняването им и унищожаването на информация, добита посредством тях. Не е открито потребление на СРС, предопределени за мълчешком събиране на информация за подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички способени органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Според формалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички желани и прилагани СРС през проверявания интервал са в сходство със Закона за специфични разследващи средства. Извършена е била и параленост сред всички лица, във връзка с които са прилагани СРС от Държавна организация „ Технически интервенции “ (ДАТО), с оповестения лист на претендентите за народни представители за 45-ото Народно заседание на интернет страницата на Централна изборна комисия. Не са били открити данни за използване на СРС във връзка с претенденти за народни представители.

При инспекцията на ГДБОП са установени две претенции за използване на специфични разследващи средства (СРС) по две досъдебни производства с обещано позволение от Специализирания углавен съд. Те са били формирани за осъществени закононарушения от общ темперамент – разпространяване на тютюневи произведения без акцизен бандерол и за проведена незаконна група, занимаваща се с произвеждане на високорискови наркотични субстанции – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространяване в страната. След констатиране на обстоятелството, че лица, за които са прилагани СРС, са претенденти за народни представители, те са били прекъснати, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и експлицитни инспекции за използване на СРС във връзка с президента, вицепрезидента, на някогашен министър-председател, както и на министър-председателя на служебното държавно управление. Данни за потребление на СРС по отношение на същите не са били открити .

Извършената инспекция от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ (ДВС) на Министерство на вътрешните работи не е открила съществуване на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е упълномощила и нарочна инспекция на Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства (НБКСРС). С решение на бюрото са избрани комисии, които да извършат инспекции на службите, ползвали СРС. Проверката открива, че политически водачи не са били обект на използване на специфични разследващи средства.

В хода на следствието на Софийска градска прокуратура са употребявани всички вероятни начини, планувани в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и инспекция на доказателства, като не е открито нерегламентираното използване на специфични разследващи средства във връзка с политици и депутати.

Поради липса на доказателства за осъществено закононарушение досъдебното произвеждане е прекъснато.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР