Софийска градска прокуратура прекрати разследването срещу бившия финансов министър Владислав

...
Софийска градска прокуратура прекрати разследването срещу бившия финансов министър Владислав
Коментари Харесай

Прекратиха разследването срещу Владислав Горанов за изнудване на Божков

Софийска градска прокуратура приключи следствието против някогашния финансов министър Владислав Горанов заради липса на доказателства за закононарушение.

Това оповестиха от държавното обвиняване " заради високия публичен и медиен интерес ".

Досъдебното произвеждане бе формирано на 17 март 2022 година, като следствието бе за това, че в интервала от 2014 година до декември 2019 година в София Горанов е изнудвал предприемача Васил Божков. Престъплението бе квалифицирано по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

От СГП прецизират, че са осъществени голям брой процесуално-следствени дейности, измежду които и разпити на народните представители - Й. Цонев, В. Симеонов, Д. Йорданова, К. Исмаилов, Д. Танев, Д. Савеклиева, И. Московски, Л. Павлова, Д. Главчев, К. Кръстев, М. Стоянова, В. Николов, Е. Симеонов, Н. Александров, П. Чобанов, А. Имамов, Г. Търновалийски, Х. Митев, Г. Ковачев, Д. Добрев, Д. Горов, П. Кънев, Е. Ангелова, И. Калфин, Р. Гечев, които към интервала са били членове на краткотрайната и непрекъснатата комисия по бюджет и финанси в Народното събрание.

Свидетелите настояват, че не им е оказван напън или непозволено въздействие за това по какъв метод да гласоподават за импортираните от Г. Кадиев и М. Стоянова през 2014 година законопроекти за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

След обширен разбор на материалите и събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил извод, че са налице учредения за преустановяване на наказателното произвеждане. По делото са осъществени всички вероятни и нужни дейности по следствието, само че не са събрани доказателства, които по безапелационен и безспорен метод да сочат, че в съучастничество като причинители, както и поотделно Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова са упражнили насила по отношение на Васил Божков за той да им дава парични средства или други облаги и да трансферира акции от хазартните сдружения, в които има присъединяване.
 Борисов арестуван при спецоперация на ГДНП Обновена
Борисов арестуван при спецоперация на ГДНП

Мащабната интервенция е по 120 случая на злоупотреби с евросредства

Свидетелят Божков дава показания, че за интервала от началото на 2015 година до края на 2019 година се е срещал с Горанов в кабинета му, до момента в който е бил министър на финансите. На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов разнообразни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Свидетелят Божков твърди, че парите са вземани персонално от него от офиса и излъчени персонално от него на Горанов, като други лица на срещите не са участвали. Свидетелят Божков дава показания, че за интервала 2017-2019 година предал на Горанов към 60 млн. лв.. Васил Божков дава показания, че не е обсъждал водените диалози и срещите с Борисов и Горанов с неговите съдружници, не е вземал пари от съдружниците си и те не били взели участие в заплащането на сумите на Горанов.

Свидетелят Горанов дава показания, че в интервала 2016 - 2018 година е имал няколко срещи с Божков в кабинета си, до момента в който е бил министър на финансите. Според Горанов срещите в кабинета му били провеждани по самодейност на Божков за въпроси, свързани със законодателството в региона на
хазарта, включително и за уеднаквяване на режима на облагане с такси на хазартните игри. Инициативата за събитията, свързани с оферти за промени в Закона за хазарта в частта за таксите, в края на 2014 година била на народни представители и съгласно Горанов не е била съгласувана и обсъждана с Министерство на финансите. Според показанията на очевидеца Горанов препоръчаните промени не са били обсъждани от него с Божков, той не е имал сделки с Борисов, Стоянова и други лица по отношение на приемане на имотни облаги от Божков. Свидетелят Горанов отхвърля да е получавал парични средства или други облаги от Божков и да е упражнявал по каквато и да е форма насила по отношение на него.

В хода на извършеното следствие е разкрита банкова загадка, въз основа на което са изискани и приобщени документи, съдържащи всички осъществени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Божков, отразяване на изтеглянето по салдото на съответната сметка и информация за номинала на банкнотите, които са били предадени от банката при тегленията за интервала от 01.01.2014 година до 01.01.2020 година
 Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а след това плащах на Влади
Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а след това плащах на Влади

Носел милионите в джобовете си, а Арнаудова идвала за " техните настоящи потребности "

След разбор на предоставените документи се открива, че фактически за интервала има осъществени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Васил Божков на огромни парични суми в лв. и в евро. От събраните доказателства по делото обаче не може да се откри по какъв метод са разходвани изтеглените парични суми.

Приема се за несъмнено, че в интервала от 2015 година до края на 2019 година Васил Божков е посещавал постройката на Министерство на финансите. Имал е срещи с Горанов в кабинета му. Не може да се откри с уточненост интервала, броя на визитите и техните дати. По никакъв метод не може да се откри по какъв начин Божков се е разпореждал с носените в него парични средства, включително и дали същите са били излъчени на Горанов. На срещите сред двамата не са участвали трети лица.

При по този начин откритата фактическа конюнктура от една страна са изказванията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са изказванията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две радикално противоположни версии и без значение от положените старания в хода на следствието не е допустимо изрично едната да бъде оборена за сметка на другата, защото не са открити други доказателства. Косвени доказателства за това, че Божков вероятно е предавал на Горанов пари са показанията на очевидци, които показват, че са виждали Божков да взема със себе си огромни парични суми в брой преди визитите си в Министерство на финансите. Същите обаче не са задоволителни, с цел да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че очевидците не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него.

От всички събрани доказателства, които включват свидетелски показания на лица, имащи директна връзка с Божков, Борисов и Горанов, не се открива по отношение на Божков да са били отправени закани. В този смисъл препоръчаните и признати промени в Закона за
хазарта в края на 2014 година са били гласувани от Народното събрание и не са открити нередности в процеса на тяхното приемане, които да посочват целеустременост против или в интерес на хазартния бизнес на Божков. Промените в член 30 от Закона за хазарта не се открива, видно и от тяхното наличие, да слагат в по-благоприятна позиция хазартния бизнес. Напротив, с тези промени се добавя един пропуск в законодателството, като по този метод се разрешава опция за облагането му по специфичния ред. Начинът на пояснение и използване на променения законов текст от всички хазартни оператори, включително и сдруженията с присъединяване на Божков, е отвън обсега и пълномощията на Народното събрание. В този смисъл с направените промени са въведени правила, които са важали за всички хазартни оператори. Законопроектът на Симеонов, импортиран от група народни представители през 2018 година, също не се открива да е бил особено очакван и ориентиран против хазартната активност на сдруженията на Божков. От показанията на Симеонов, стенограмите от съвещанията на парламентарните комисии и претекстовете към законопроекта се доближава до извода, че този законопроект въплъщава концепциите на Симеонов и парламентарната група, от която е бил част и не е по предписание и осъществяване на волята на Борисов и Горанов.

При по този начин откритата фактическа конюнктура наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че в сегашния случай не са налице задоволително данни за осъществено закононарушение от по член 213а от Наказателен кодекс.
 Борисов: Никога не съм имал златни кюлчета, нито Горанов ми е донасял пари
Борисов: Никога не съм имал златни кюлчета, нито Горанов ми е донасял пари

Бойко Борисов чака още арести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР