София. Земетресението в Югоизточен Иран, станало тази сутрин в 6:02

...
София. Земетресението в Югоизточен Иран, станало тази сутрин в 6:02
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Районът на земетресението в Югоизточен Иран е с висок сеизмичен риск

София. Земетресението в Югоизточен Иран, станало тази заран в 6:02 локално време (2:32 по Гринвич), е в област на колизия сред Арабската и Евроазийската тектонски плочи, това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог и дописен член на БАНИ . Решенията на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център, Американската геоложка работа и Иранския сеизмологичен център за епицентър, дълбочина на източника и магнитуд на земетресението съответстват. Епицентърът е в провинция Керман (Кирман), в полите на последните южни ридове на планинската верига Загрос. Огнището е на дълбочина от 10 километра (км). Магнитудът на труса е 6.0. От оскъдните данни, показани от цитираните центрове, може да се допусна, че оптималната активност на влияние доближава VIII степен по 12-степенната канара – леки до съществени повреди на жилищата. 36 известия от град Керман (над 620 хил.ж., 55-65 км юг-югозападно от епицентъра) – столица на провинцията – свидетелстват за мощ на разтърсването от V до VI степен. В Бахрамабад (около 130 км запад-югозападно от епицентъра) въздействието се допуска от IV степен. Единични сведения от градовете Язд (315 км северозападно) и Захедан (370 км югоизточно от епицентъра) приказват за доста едва влияние, вероятно от II и III степен.
Земетресението е предхождано от рояк 14 сеизмични събития, станали в интервала 17-18 ноември т.г.; шест от тях са с магнитуди сред 3.0 и 3.8 и следва да са били усетени. Тук е мястото да се напомни, че рояк слаби трусове в България предшестваше с две седмици земетресението с магнитуд 5.7, станало на 7 декември преди 31 години в Стражица. Иранският сеизмологичен център оповестява за 57 вторични труса, регистрирани до момента (илюстрация). Два от тях са с магнитуди над 5.0: 11 минути след главния трус и един час след него. Седем афтершока са с магнитуди сред 4 и 4.5. Над 25 от трусовете са усетени в епицентралния регион.
На 26 декември 2003 година в ранна заран земетресение с магнитуд 6.6 удари провинция Керман на 220 км в юг-югоизточна посока от мястото на новата активизация. Земетресението бе с магнитуд 6.6 и епицентрална активност от IX (разрушителна) степен. Последствията бяха опустошителни за античния град Бам и покрайнините му – над 26270 убити и към 30 хиляди ранени. Причината за това не е толкоз мощта на труса, колкото неприятното качество на строителната среда – потребление на тухли от тиня, както и неспазване на противоземетръсните нормативи от 1989 година Съществен негативен принос тогава имат и най-малко 29 съществени вторични труса (по литературни данни), блъснали Бам.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР