София. Защо рибарските риболовни дневници не са отпаднали като изискване,

...
София. Защо рибарските риболовни дневници не са отпаднали като изискване,
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов на питане на Димитър Бойчев за риболовните дневници: С чувство за срам поемам лично темата, ще има и санкции

София. Защо рибарските риболовни дневници не са отпаднали като условие, откакто още в края на 2015 година Народното събрание гласоподава промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Това попита в парламентарен въпрос националният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е измежду вносителите на измененията, оповестиха от пресцентъра на партията . В промените е записано отпадане на задължението на риболовците с дребни съдове, които реализират непромишлен лов на риба, да водят рибарски дневник.
Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов посочи, че освобождението на капитаните от водене на рибарски дневник е допустимо единствено при съществуване на влезнал в действие План за статистически извадки, съответстващи с правото на Европейския съюз. Всяка страна изготвя подобен проект въз основа на методика призната от Европейската комисия. До тогава всички капитани са длъжни да предават дневниците си до пето число на месеца.
" Предвид гореизложеното официално не е на разположение несъблюдение на закона, само че този отговор нервира и мен. Излиза по този начин, че законът е влезнал в действие преди 20 месеца и тогава е трябвало да се сътвори организация. До момента това не е направено. С възприятие даже на позор бих желал да кажа, че поемам персонално тематиката и ще подхваща наказания за лицата, които не са взели ограничения ", сподели от трибуната министър Порожанов.
Димитър Бойчев обърна внимание, че над 90% от българския рибарски флот, наброяващ 3000 съда, се употребява главно за непромишлен лов на риба. Тяхната активност е ориентирана към улова на риба и водни организми за лични потребности, за допълнение на приходи и опазване на занаята на локалните риболовци. С неспазването на законодателните промени Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури действително попречва поддържането на поминъка на българските риболовци.
Бойчев се обърна към министър Порожанов и с зов за проверка на регистъра за риболовни кораби, тъй като сега не се прави разлика сред лодки до 10 метра и кораби над 10 метра.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР