София. За пръв Денят на Македония се чества на 6

...
София. За пръв Денят на Македония се чества на 6
Коментари Харесай

Елисавета Шапкарева: За пръв Денят на Македония се чества на 6 юни 1923 г., когато младежите от студентското дружество „Вардар“ почитат паметта на двама воеводи на ВМРО

София. За пръв Денят на Македония се празнува на 6 юни 1923 година, когато младежите от студентското сдружение „ Вардар “ към СУ „ Св. Климент Охридски “ почитат паметта на двама воеводи на Вътрешна македонска революционна организация. Това в изявление за Агенция „ Фокус “ Елисавета Шапкарева, потомка на Кузман Шапкарев и Елисавета Багряна и част от Сдружението на родовете в Македония.

Тя разясни, че става въпрос за поетите Илия Кушев и Любомир Весов, починали през 1922 година в стълкновение със сръбските окупационни сили.
„ Малко знае се, че преди повече от половин век този празник е имал същото значение като Деня на българската книжовност и просвета – 24 май и Деня на националните будители – 1 ноември. Между двете международни войни Свети дух се е отбелязвал с многохилядни шествия, в които вземат участие както македонските българи, по този начин и бежанците, прокудени от своите родни домове “, разяснява Шапкарева.

Деница КИТАНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел „ Мнение “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР