София. Всички безработни, желаещи да придобият нова професия, могат да

...
София. Всички безработни, желаещи да придобият нова професия, могат да
Коментари Харесай

Агенция по заетостта стартира предоставянето на средства или преференции за обучения на безработни и заети лица

София. Всички безработни, искащи да придобият нова специалност, могат да се срещнат с опциите за включване в курсовете, провеждани в 4-те клона в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора на Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование ” (ДП БГЦПО) и Център за развиване на човешките запаси и районни начинания в Кремиковцим съобщуха от Агенцията. Обученията се финансират от държавния бюджет, като за интервала на присъединяване обучаемите лица получават дневни стипендии, средства за нощувка в пансионите на Директива за птиците БГЦПО и за пътешестване до местоживеенето им, ако то е отвън обитаемото място, в което се организира образованието.

Работодателите, които желаят да получат финансова поддръжка за образования на възрастни, също могат да подават своите поръчки в бюрата по труда в страната.

Eдна от опциите за финансиране е при наемане на безработни лица за работа по придобилата към този момент известност „ дуална система за образование ” (чл. 46а от Закона за поощряване на заетостта). Чрез нея Агенцията по заетостта подтиква паралелното осъществяване на теоретично образование от учаща институция и придобиване на практическа подготовка в действителна работна среда под управлението на ментор. За задачата ежемесечно се дават средства от държавния бюджет за главно трудово заплащане за всяко наето безработно лице и неговия ментор, като това продължава през целия интервал на образованието, само че за не повече от 36 месеца. Освен това, в цялостен размер и за всяко лице се поемат разноските за осъществяване на образование по специалност, нужна за съответната работа. Работодателят има право да избере учащата институция и да уговори с нея образователния график и програмата за осъществяване и оптимално съвместяване на образователния развой и трудовата активност на наетите за образование посредством работа лица.

Успоредно с това, Агенцията по заетостта чака и поръчки от работодатели, които желаят да наемат безработни лица след добита от тях специалност, нужна за съответното работно място. При тази форма образованието на безработните лица се финансира 100% от държавния бюджет, като за интервала на образованието курсистите всекидневно получават стипендия и средства за превоз, ако местоживеенето им е в друго обитаемо място. Работодателят самичък избира учаща организация, с която взаимно образуват образователния график и организират асортимент на безработните лица, които да бъдат подготвени и след това назначени на работа за най-малко 6 месечен интервал. Мярката се осъществя по реда на член 63 от Закона за поощряване на заетостта и Агенцията по заетостта е с дългогодишна процедура при даването й.

Финансова поддръжка за осъществяване на образования по основни компетентности на техните служащи и чиновници могат да получат и микро-, дребни и междинни предприятия, като поддръжката е в размер на 50% от цената на образованието. И при тази форма работодателите сами избират учаща организация, образователна стратегия и график за осъществяване на образованието.
Подробна информация за дейните в сегашния интервал форми за даване на образования може да се откри на уеб страницата на Агенцията по заетостта, както и във всички бюра по труда в страната.
Тези благоприятни условия за образование се осъществят от Агенцията по заетостта по реда на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година от 28 януари т.г., според който до приемане на Националния проект за деяние по заетостта и не по-късно от 31 март 2022 година може да се подписват нови контракти за образование по реда на член 60а и член 63 от Закона за поощряване на заетостта.
Своите стремежи за образования безработните или заетите лица, могат да отразят в оповестения в рубриката ни „ Анкети ” на уеб страницата на Агенцията анкетен формуляр „ За искащи образования ”, като информацията от този въпросник се употребява за обмисляне и образуване на бъдещи образования.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР