София. Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

...
София. Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна търговска практика, спираме я

София. Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разяснява на брифинг проблема с повишението цената на услугите на мобилните оператори. По отношение на оповестеното желание на мобилните оператори Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) се произнесе, че това съставлява нелоялна комерсиална процедура и през днешния ден издава заповед, с която го не разрешава. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността . „ Тя е нелоялна, тъй като мобилните оператори имат намерение да вдигнат цената за две години 2020 и 2021г вкупом “, акцентира министър Нинова.

„ Искаме да ги предупредим, че в случай че го създадат, ще използван всички механизми и законови ограничения, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на санкция е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лв.. Но и второ, ще се обърнем към съда, с цел да желаяме, в случай че заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи авансово осъществяване, т.е. да не се пристъпва към нарастване на цената. “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Тя добави, че ще сложи акцент в работата на Министерство на стопанската система и промишлеността върху потребителската тематика. Потребителите са пострадалите от всяко рецесия в България - енергийна, икономическа, повдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами, това са прекалено много старания, пари за юристи, такси по правосъдни каузи. По думите на министър Нинова, те са беззащитни против „ огромните “, които са колекторските компании, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. „ Искам да ги уверя, че от през днешния ден ще поставим всички старания те да почувстват, че страната стои зад тях, че пази техните права с всички пълномощия, които имаме като институции “, разясни тя.
Министър Нинова съобщи още, че с сътрудниците от неправителствените организации са разискали концепцията за основаване на общи екипи. „ Те посредством свои представители, посредством своята експертиза, ние с нашите благоприятни условия като институция да работим дружно за отбрана на потребителите. Възстановяваме работата на Националния съвет за отбрана на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 години. Изключително значим орган, който се концентрира в своите пълномощия, междуведомствени дейности и координиране сред няколко министерства. “, изясни вицепремиерът.

В умозаключение министър Нинова сподели, че ще бъдат включени интензивно гражданските организации в решаването на тези проблеми, в бързата и качествена реакция с една единствена цел – всеки консуматор да знае, че страната е до него.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР