София. Виненият туризъм е неразработен бранд, в който страната ни

...
София. Виненият туризъм е неразработен бранд, в който страната ни
Коментари Харесай

Заместник-министър Гечев: Виненият туризъм е неразработен бранд, в който страната ни има значителен потенциал

София. Виненият туризъм е неразвит бранд, в който страната ни има забележителен капацитет. Неговото развиване е обвързвано със симбиозата сред разнообразни институции, като и сред фермери, винари и кулинари. Той би трябвало да се развие от страната като цялостна услуга, която да е позната на сектора, с цел да може да се предлага в цялостния си капацитет. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев по време на полемика на тематика „ Тенденциите в туристическия бизнес и новите желания на туристите, ориентирани към зелени и устойчиви артикули “, оповестиха от пресцентъра на Министерсатвото .

„ Между 50 и 100 български винарни ще вземат участие в пилотен план за непринуден стандарт на проследимост и ще бъдат разпространявани по целия свят “, заяви още заместник-министър Гечев. И посочи, че той ще се създава в границите на подписано съглашение с Международната асоциация по лозата и виното. Инициативата планува основаване на цифров баркод, който при сканиране да дава подробна информация за продукта – като вид грозде, район на развъждане и температура, място на бутилиране и други.

Аграрният заместник-министър акцентира, че България има необикновен капацитет на обичайни артикули – плодове, зеленчуци, вино, които ги няма на никое място по света, и би трябвало да се насърчава открояването им и отбраната им със географски означения.

„ Анализите, които направихме през последните 6 месеца демонстрираха, че връзката сред земеделие и туризъм не е изчерпана, а занапред може да се развива “, изясни заместник-министър Гечев. Според него опция за това са дребните, фамилни хотели и къщите за посетители, които са съвсем привършен потенциал и има нужда от още сходни обекти. По думите му, изследванията демонстрират, че има остра потребност от директна връзка сред качествени артикули и гарантирането има като такива, открояване на стоките от локален темперамент и опцията за потреблението им. „ В тази връзка считаме да разработим серия от доброволни идентификации на обичайни български артикули, които са потвърдено родни и качествени, с понижени равнища на остатъчни пестициди и нитрати “, съобщи земеделският заместник-министър. Плановете плануват основаване на стандарт за районни артикули, създадени до 100 км, в който регион да се продават и употребяват. Обмислят се и етикети за свеж артикул, който е откъснат, платен и употребен в границите на три дни, както и за качество, които са екологични, обезпечено изследвани на всяка една от партидите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР