София. Въз основа на проведените разисквания КСНС прие седем предложения

...
София. Въз основа на проведените разисквания КСНС прие седем предложения
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: КСНС прие седем предложения към изпълнителната и законодателната власт

София. Въз основа на извършените разисквания КСНС одобри седем оферти към изпълнителната и законодателната власт. Това сподели президентът Румен Радев след съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

Държавният глава избори следните оферти:

Първо - При осъществяване на външната политика на страната Министерски съвет да се извършва националната позиция на България, както съблюдава условията, произлизащи от контракта от 2017 година, рамковата позиция от 2019 година и декларацията на 44-ото Народно събрание.

Второ - Даването на единодушие за започване на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз да не се обвързва със периоди, а с реализиране на действителни резултати, в това число и във връзка с правата на македонските България.

Трето - изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на осъществяването на контракта от 2017 година в преговорния развой за участие на РСМ в Европейски Съюз.

Четвърто – Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение проект за деяние с ограничения за постигани на осезателен прогрес във всички области на двустранните връзки с РСМ.

Пето – Изпълнителната власт да предложи на сътрудници в РСМ основаването на взаимни работни групи по области в сходство с Договора за другарство, добросъседство и съдействие за активизиране на двустранните връзки.

Шесто - Изпълнителната власт да предприеме ограничения за ускорение построяването на Коридор № 8, взаимно с РСМ и Република Албания, като обединен план в неговата целокупност – автомагистрала, жп линия, енергийна и цифрова съгласуваност.

Седмо – Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ основаването на структуриран разговор сред парламентарни комисии и групи за другарство, който да ускори доверието и да подкрепя цялостния развой “.

Президентът Румен Радев съобщи, че членовете на Консултативния съвет са отбелязали и постигнатото досега в преговорния развой, като разясни, че в някои сфери на двустранните връзки се обрисува опция за реализиране на единодушие.

„ Участниците от Консултативния съвет се сплотиха към мнението, че са нужни всеобхватни, целенасочени и ресурсно обезпечени дейности за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното съдействие в всички области от съвместен интерес. От изключително значение са плановете, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, цифрова и енергийна съгласуваност с акцент върху Коридор № 8. Това от своя страна ще способства за превъзмогване на застоя в връзките сред двете страни, ще даде подтик за ускорение на преговорния развой си за устойчивото развиване и разцвет на район. Членовете на Консултативния съвет означиха и постигнатото досега в преговорния развой. В някои сфери на двустранните връзки се обрисува опция за реализиране на единодушие. Решаването на отворените политически въпроси ще форсира доста напредъка във всички останали области. Участниците в КСНС препотвърдиха позицията на България по отношение на готовността на Република Албания за започване на преговорния развой за участие в Европейски Съюз “, сподели още президентът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР