София. Вътрешният електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас,

...
София. Вътрешният електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас,
Коментари Харесай

ЕСО въведе в експлоатация два електропровода от общ европейски интерес, реализирани с привлечено съфинансиране от европейските фондове

София. Вътрешният електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас, чието създаване стартира през месец май 2019, е с дължина 150 километра и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Той е част от група планове „ България – Гърция “, които са от общ интерес, според Регламент 347/2013. Това оповестиха от пресцентъра на Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО) . Електропроводът е от основно значение за реализацията на предпочитания електроенергиен кулоар “Север – Юг ” и за създаване на трансевропейската енергийна инфраструктура. Той е от общосистемно значение за Република България и ще увеличи сигурността на работа на електропреносната система.

За построяването на вътрешната въздушна линия ЕСО притегли безплатно европейско финансиране от 60 милиона лв. от „ Механизма за свързване на Европа “. Трасето на новия електропровод 400 kV с име „ Сан Стефано “ минава през територията на осем общини Гълъбово, Тополовград, Тунджа, Елхово, Стралджа, Карнобат, Камено и Бургас.

Такъв инфраструктурен план в електропреносната система на България не е осъществен от 50 години насам. Електропроводът е един от петте плана от общ европейски интерес за създаване на 465 км нови електропроводи 400 kV и разширение на четири подстанции в страната на обща капиталова стойност 490 млн. лв., от които 180 млн. лв. безплатно съфинансиране от европейския „ Механизъм за свързване на Европа “ и 30 млн. лв. от Международен фонд „ Козлодуй “.

ЕСО приключи и вкара в употреба и вътрешния електропровод 400 kV сред подстанция „ Марица изток “ до откритата разпределителна уредба на Топлоелектрическа централа Марица изток 3. Другите три плана от общ европейски интерес, изпълнявани от ЕСО са в напреднал стадий на осъществяване и следва въвеждането им в употреба. До средата на 2021 година в употреба ще бъде въведен и вътрешният електропровод 400 kV, свързващ подстанция „ Бургас “ с подстанция „ Варна “, който е изпълнен на 90%.

През 2020 година ЕСО означи прогрес и в построяването и на вътрешния електропровод 400 kV сред подстанция „ Пловдив “ и подстанция „ Марица изток “ с осъществяване на над 60% от строително-монтажните работи. В началото на 2020 година сдружението стартира осъществяването и на петия план от общ европейски интерес - построяването и на българския сектор на междусистемния електропровод 400 kV, свързващ подстанция Марица-изток в България и подстанция Неа Санта в Гърция. ЕСО съумя да притегли безплатно финансиране от „ Механизма за свързване на Европа “ в размер на 58 млн. лева за реализацията на оборудването на територията на България. За една година ЕСО извърши над 50% от строително-монтажните работи по електропровода, а оборудванията за присъединението му в подстанция „ Марица изток “ са изцяло приключени. Въвеждането в употреба на 400-киловолтовия междусистемен електропровод е планувано за 2022 година.

Реализацията на петте 400-киловолтови електропровода от общ интерес за развиването на трансевропейската инфраструктура ще докара до увеличение на електропреносните качества на българо-гръцката и българо-румънската граници, до възстановяване сигурността на доставките на електрическа енергия в района и ще способства сполучливата работа на пазарните обединявания.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР