София. Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България

...
София. Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България
Коментари Харесай

Министър Лъчезар Борисов: През 2020 година България достигна рекорден поток на преките чуждестранни инвестиции в размер на 4,2 млрд. лева, безработицата вече се сви до предкризисните си нива

София. Въпреки усложненията на международната стопанска система, подбудени от пандемията, България означи рекорден поток на директни задгранични вложения, като единствено в спешната 2020 година те са в размер на 4,2 милиарда лева, което е най-високата стойност за последните 10 години. Това рапортува министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на работното заседание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с министри от кабинета, оповестиха от държавната осведомителна работа .

Министърът на стопанската система означи, че единствено от началото на 2021 година по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 14 плана в размер на 800 млн. лева, които ще основат нови 1400 нови работни места, а от началото на рецесията тези планове са на стойност 1.8 милиарда лева Министър Борисов акцентира, че бизнес климатът в България се усъвършенства, което е видно и по линия на вложенията в строителството. „ Разрешенията за градеж при жилищното строителство са с 14% повече през първото тримесечие на актуалната година, по отношение на същия интервал на предходната година. При административните здания разрешенията нарастват с 27,3% “, посочи той.

Безработицата в България доближи своите предкризисни равнища. По данни на Агенцията по заетостта тя е 6,1%. България е с към 50% по-добре от междинното равнище за еврозоната.
В умозаключение икономическият министър акцентира, че единствено през месец април посредством стратегиите и инструментите на повереното му ведомство българският бизнес е подкрепят с близо с 200 млн. лева
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР