София. Важно е да имаме единен сигнал по темата Северна

...
София. Важно е да имаме единен сигнал по темата Северна
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Ковачев: Важно е да имаме единен сигнал по темата Северна Македония, който да не показва, че София е разединена след изборите

София. Важно е да имаме обединен сигнал по тематиката Северна Македония, който да не демонстрира, че София е разединена след изборите. Това сподели в изявление за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Андрей Ковачев, началник на българската делегация, заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент.

„ Смятам, че по национално значимите тематики би трябвало да имаме надпартийна обща национална позиция и да не търсим по всяка тематика рецензии, а е и доста неприятно да даваме разнопосочни сигнали в Европейски Съюз и по света. Тогава се отслабва нашата позиция, по тази причина е значимо да излъчваме сигнала, че българската позиция остава непроменена и би трябвало да се съблюдава Договорът за добросъседство, изключително в частта за общата българска история, за резултатите от академичната комисия сред двете страни, която не работи не по наша виновност и която по контракта би трябвало да работи въз основа на исторически извори от съответната ера, а не на интерпретацията на този или различен професор или академик, който има не тъкмо научни стремежи за интерпретация “, добави Андрей Ковачев.

По думите му България не може да прави компромис по тази тематика, защото не става дума за научен исторически спор, а за съществени човешки права в днешния ден.

„ Става дума за дискриминация на хора, които обществено декларират своята българска еднаквост и образование на младите генерации на Европа в една история, която води до диалект на ненавист към своя комшия. Това не е европейска полезност. Не може никой да ни убеди, че би трябвало да поддържаме подобен тип идеология или теория, която не се основава на историческите обстоятелства и води до дискриминация и ненавист “, сподели още евродепутатът.

Според Андрей Ковачев България, без значение от партиите и държавните управления, би трябвало да продължи да отстоява тази своята национално виновна позиция, тъй като тя е справедливата и дава отговор исторически на справедлива истина и демокрацията.

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР