София. В Софийска районна прокуратура са поканени представители на ГДБОП,

...
София. В Софийска районна прокуратура са поканени представители на ГДБОП,
Коментари Харесай

В Софийска районна прокуратура са поканени представители на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и „Военно разузнаване“ за изясняване на случаите на заплахи срещу публични лица

София. В Софийска районна прокуратура са поканени представители на ГДБОП, ГДНП, Столична дирекция на вътрешните работи, ДАР, ДАНС и „ Военно разузнаване “ за изясняване на случаите на закани против обществени лица. Това оповестиха от пресцентъра на СРП .

„ Във връзка със зачестилите през последния месец случаи, при които обществени лица насочиха посредством медиите изказвания за получени данни или директни закани за тяхната сигурност, Софийска районна прокуратура се самосезира, в сходство със своята подготвеност.
По формираните преписки незабавно бяха отправени предложения към народния представител Христо Петров, Бойко Рашков - министър на вътрешните работи, журналиста Атанас Чобанов, както и столичния общински консултант Борис Бонев за даване на информация за техните закани “, означават от СРП.

„ С оглед опазване на сигурността на лицата наблюдаващите прокурори неотложно са изискали информация от способените институции – съществени служби на Министерство на вътрешните работи – ГДБОП, ГДНП, ДАР, ДАНС и Служба Военно разузнаване “, разполагат ли с данни за отправени закани или закани във връзка с тези лица, както и какви дейности са подхванали при положение, че такива са налице. До момента отговор в прокуратурата не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща лицето Атанас Чобанов.
Недопустимо е прокуратурата да не бъде известена, в случай че такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвинени лица.
Това, което следва да се означи, е, че по първите два случая, а точно тези за господин Петров и господин Рашков, все още в прокуратурата не е постъпила никаква информация за дейностите, които службите на Министерство на вътрешните работи и другите способени институции са подхванали за определяне на възможните причинители на закононарушенията “, показват от Софийска районна прокуратура.

„ Прокуратурата на Република България е единственият орган, който е способен да преценя налице ли е осъществено закононарушение и да притегля причинителите към наказателна отговорност. За да упражни тези си пълномощия и да образува досъдебно произвеждане, е належащо да са налице легален мотив и задоволително данни според чл.207, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс. В съответните случаи е налице легален мотив с оглед информацията в средствата за всеобщо осведомление по смисъла на чл.208, т.2 от Наказателно-процесуален кодекс, само че липсват задоволително данни, с цел да се направи основателно съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент. Затова Прокуратура на Република България посредством дейностите си поставя старания за събиране на съответни данни, само че при положение, че способените органи разполагат с такива са задължени да ги дават на прокуратурата, с цел да упражни законовите си пълномощия.
Освен отговорностите си по Наказателно-процесуален кодекс, по силата на ЗМВР, ЗДАНС и Закон за съдебната власт органите от тези структури са длъжни да взаимодействат, което е най-важното и главно изискване за отбрана на правата на българските жители и обезпечаване на върховенството на закона.
С цел по-добро взаимоотношение и изясняване на случаите в 16.00 часа през днешния ден в Софийска районна прокуратура (СРП) са поканени представители на управленията на ГДБОП, ГДНП, Столична дирекция на вътрешните работи, ДАР, ДАНС и Служба „ Военно разузнаване “. На срещата ще участват и наблюдаващите прокурори “, оповестяват още от СРП.

„ Спазването на открития в Конституцията и процесуалните закони ред е обвързване на всички представители на правоохранителните институции. Освен това, само посредством положително взаимоотношение сред обособените служби и СРП би могло да се реализира дейно и качествено следствие на обособените случаи, в това число при събиране на задоволително данни за закононарушение и привличане на съответните обвинени лица.
СРП намира за безусловно неприемливи и накърняващи достолепието на съответния магистрат и престижа на правосъдната власт като цяло мнения, направени от едно от застрашените лица във връзка с наблюдаващия прокурор. Прокурор Боев е определен по надлежния ред посредством инцидентно систематизиране на делата като наблюдаващ по съответната инспекция. Нередно и неприемливо е да се вършат изводи и оценки за неговата работа.
Единствено със взаимни дейности сред правоохранителните институции и представителите на правосъдната власт, в частност на прокуратурата, публичният интерес ще бъде предпазен и ще бъде обезпечена сигурността на жителите “, акцентират от Софийска районна прокуратура.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР