София. В рамките на 4-часова работна среща министърът на здравеопазването

...
София. В рамките на 4-часова работна среща министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Актуалната епидемична обстановка по области обсъдиха екипът на министър Кацаров и директорите на регионалните здравни инспекции в страната

София. В рамките на 4-часова работна среща министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и екипът му разискаха с шефовете на 28-те районни здравни инспекции в страната настоящата епидемиологична конюнктура. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По области бяха показани данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, приетите в болница пациенти с COVID-19, разкритите кревати за консервативно и интензивно лекуване на лица с потвърдена коронавирусна зараза, готовността на лечебните заведения за откриване на спомагателни кревати, както и обезпечеността на РЗИ и лечебните заведения с персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарствени артикули, прилагани при пациенти с COVID-19. Изнесена беше информация за взаимните инспекции, осъществени по реда на общата заповед на министрите на опазването на здравето, вътрешните работи и на земеделието, храните и горите. Интензивността на тези инспекции ще продължи и през идните седмици, като фокус ще бъдат обектите, където рискът от разпространяването на COVID-19 е максимален, включително бензиностанции, заведения за хранене и забавление и т. н. Засилен ще бъде и контролът в публичния превоз.

Тема на срещата беше и постигнатото имунизационно покритие на районно равнище, нуждата от полагането на спомагателни старания за реализиране на по-висок имунизационен обсег, както и противоепидемичните ограничения в страната.

Министър Кацаров осведоми шефовете на РЗИ, че с цел да бъде понижен натискът върху лечебните заведения в изискванията на възходящо разпространяване на коронавирусната зараза, следва да бъде признат пакет за лекуване и диагностика на пациенти с COVID-19 в амбулаторни условия. По този метод общопрактикуващите лекари и експертите от извънболничната помощ ще могат да предписват проучвания и медикаменти на жители, при които е открита инфекцията, като заплащането ще става по линия на Националната здравноосигурителна каса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР