София. В първата половина на януари ще свикам КСНС -

...
София. В първата половина на януари ще свикам КСНС -
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: В първата половина на януари ще свикам КСНС - отстояването на правата на македонските българи е въпрос от изключителна важност за България

София. В първата половина на януари ще свикам КСНС - отстояването на правата на македонските българи е въпрос от изключителна значимост за България. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти по отношение на идния Консултативен съвет по национална сигурност, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . " Важно е да има мнение на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво би трябвало да се прави тъй че да ускорим процеса на интеграция на Република Северна Македония в Европейски Съюз, само че при ценене и съблюдаване на българския народен интерес ", сподели Радев.

„ Много значимо е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи, основаването на условия за тяхното пълноценно включване в публичния, в политическия, в културния, в икономическия живот на страната, е въпрос от изключителна значимост и за България. Неведнъж съм зовял прекратяването на езика на омразата, основаването на всички тези предпоставки за по-голяма съгласуваност сред нашите страни ", уточни още Румен Радев.

Той отговори на въпрос за какво се е наложило той да участва на среща в Европейски Съюз, а не министър-председателя. " Нотификацията за моето присъединяване е изпратена 10 дни преди началото на Съвета на Европейски Съюз. В предварителните диалози, такива постоянно се водят няколко дни преди съвета, участвах аз. Тогава не беше ясно по кое време тъкмо ще има държавно управление “, съобщи Радев.

Президентът отговори и на въпрос дали ще бъде сериозен към новото държавно управление. " Ще бъда по същия метод сериозен там, където има отклонения ", сподели президентът.

Той разяснява и тематиката със правосъдната власт. Според него измененията в правосъдната система би трябвало да бъдат осъществени с отстояване на публичния интерес и основаване на условия корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, без значение кой е на власт.

Държавният глава направи коментар за бранш " Енергетика ". " Има ли далавера на европейските енергийни тържища? Има ли бистрота на търговията с излъчванията, може ли да бъде усъвършенстван този развой? Всеобщо е мнението на водачите на страните, че той би трябвало да бъде изчерпателен ", сподели още Радев. Според него ние би трябвало ясно да проучваме положението на нашата енергийна система и да се вземат бързи решения.
По думите му е значимо да не се позволява след края на мораториума върху цените на електрическата енергия, топлинната сила и ВиК услугите, той да докара до други проблеми.

Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР