София. В Международния ден на жертвите, изчезнали безследно по насилствен

...
София. В Международния ден на жертвите, изчезнали безследно по насилствен
Коментари Харесай

В Международния ден на жертвите, изчезнали безследно по насилствен начин, Посолството на Азербайджан напомня за съдбите на изчезнали азербайджански граждани и заложници

София. В Международния ден на жертвите, изчезнали безследно по принудителен метод, Посолството на Азербайджан припомня за орисите на изчезнали азербайджански жители и заложници. Това излиза наяве от материал, квалифициран от Посолството на Азербайджан в България , отдаден на 30 Август – Международен ден на жертвите изчезнали безследно по принудителен метод.

„ Днес означаваме Международния ден на жертвите изчезнали безследно по принудителен метод. Денят е избран от Общото заседание на Организация на обединените нации през 2010 в резултат на възходящия брой на принудително изчезнали хора в международен мащаб, както и множеството недоволства за мъчение и заплашване на очевидци или родственици на изчезналите лица. Отбелязването на тази годишнина ни припомня за жертвите на това световно принуждение, само че също има за цел да осветли неговото битие, като насочи вниманието към неуморната битка на хилядите близки на хората, които са в неопределеност, в търсенето им на истина, правдивост и почтено обезщетение, както и предприемане на ограничения това да не се повтаря “, показаха от Посолството на Азербайджан.

Според информацията предоставена от Посолството на Азербайджан в България, безследно изчезнали са към 4000 азербайджански жители вследствие на някогашния спор сред Армения и Азербайджан за региона Карабах на Република Азербайджан. Въпреки че вземането на заложници е неразрешено от интернационалното филантропично право, 267 азербайджански жители (сред тях 29 деца, 98 дами и 112 възрастни хора) са били взети за заложници и към момента не са освободени от Република Армения. До този миг от Армения са върнати 1102 азербайджански заложници (сред тях 224 деца; 357 дами и 225 възрастни хора).

„ Държавната комисия на Република Азербайджан по въпросите за военноплениците, заложниците и безследно изчезналите е открила, че в нарушаване на нормите на интернационалното право, азербайджански заложници са държани при непостижими условия, дружно с военнопленници, като са прехвърляни от едно място на задържане на друго, както в някогашния окупираните азербайджански територии, по този начин и на територията на Армения. Въпреки огромния брой неопровержими доказателства за дейности по взимане на заложници от страна на Република Армения, към момента се укрива информация за безследно изчезнали азербайджански жители “, обявиха от Посолството.

Правителството на Азербайджан е подхванало нужните ограничения да внесе изясненост за орисите на своите жители изчезнали в резултат на този някогашен спор. Актуализиран лист с имената на изчезнали азербайджански жители се връчва постоянно на Армения посредством Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Със съдействието на МКЧК азербайджанските управляващи са събрали ДНК проби от роднините и околните на изчезналите лица, които могат да бъдат употребявани за идентифицирането на хората заровени в всеобщи необозначени гробове. Освобождаването на азербайджанските територии от окупацията прави допустима идентификацията на изчезналите хора и установяването на техните ориси. Азербайджанската страна към този момент е почнала процеса по идентифициране посредством извършвне на ексхумация в необозначени общи гробове в съдействие с МКЧК.

„ В сходство с поетите отговорности съгласно взаимното изказване от 10 ноември 2020, както и съгласно интернационалното филантропично право и правилата на човечност, Азербайджан изтегли от някогашната конфликтна зона всички арменски бойци, които се предадоха на въоръжените сили на Азербайджан. Към тези хора е проявено нужното почитание, като е зачетено тяхното достолепие и човешките им права. Посрещнати са всички техни потребности, като им е обезпечена храна и медицински грижи. На Международния комитет на Червения кръст постоянно се дава информация за арестуваните арменци като е обезпечен достъп за посещаване на представители на МКЧК.
Резолюцията за „ Изчезнали лица “ на Общото заседание на Организация на обединените нации, подкрепена от Азербайджан, акцентира нуждата за решение на този проблем от позиция на върховенството на закона, като приканва всички страни участващи във въоръжени спорове да прекратят практиката на взимане на заложници, както и утвърждава правото на фамилиите и роднините на изчезналите лица да узнаят ориста на своите близки, оповестени за безследно изчезнали във въоръжени спорове, а също по този начин акцентира значимостта от това да бъде спряно нарушаването на интернационалното филантропично право, както и на интернационалния закон за човешките права по отношение на изчезнали лица “, допълниха от Посолството на Азербайджан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР