София. В четвъртък в 10:54 местно време, 11:54 у нас,

...
София. В четвъртък в 10:54 местно време, 11:54 у нас,
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресения в района на Източноафриканския рифт

София. В четвъртък в 10:54 локално време, 11:54 у нас, в района на африканското езеро Танганика (още наричано Танганайка и Таганийка), на територията на Демократична Република Конго в Централна Африка е записано земетресение с магнитуд 5.0 (сеизмологични центрове на Европа и САЩ). Езерото Танганика се намира в разлома Албертина, западно отклонение на Източноафриканската рифтова система. Това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Източникът на земетресението е локализиран на дълбочина в кората на планетата, към 10 километра под земната повърхнина. Епицентърът е на към 100 км западно от северните територии на езеро Танганика. От сведения, получени в цитираните сеизмо-центрове се намира нищожна информация за интензивността на разтърсванията. В разнообразни направления от епицентъра, за жалост при съвсем идентични дистанции от сеизмичния източник от 100-125 км, единични очевидци рапортуват: активност от V степен в Букаву на североизток – на югозападния завършек на ез.Киву сред Конго и Руанда, от IV степен в Калима на запад, от III степен в Увира на изток-югоизток от епицентъра на територията на Конго и сред III и IV степен от Бужумбура-икономическа и някогашна политическа столица на Бурунди, източно от епицентъра. На местата в региона на епицентъра може да се припише активност от степен VI+ (изчислително намерена).

Източноафриканската рифтова система е формирана преди към 30 милиона години, когато Арабският полуостров се отделя от Африка. Този развой на раздалечаване сред две литосферни плочи – Африканската и Арабската е сложил начало на образуването на Червено море и Аденския залив. При това придвижване земната кора се раздира и се образуват разломи.
По-горе е маркирано, че районът на езерото Танганика се намира в разлома Албертина, западно отклонение на Източноафриканската рифтова система. Езерото е издължено в направление север-юг и съставлява детайл (с дължина 673 км!) от поредицата източноафрикански езера Няса-Руква-Танганика-Киву-Едуард и други, формирани при разломяването на Африканската плоча. Системата езера в Западния клон на рифта е с изразена вулканична активност – най-малко един път в десетилетие потоци лава се изливат северно от езеро Киву. Това е удостоверение, че регионът е жив и в сеизмично отношение.
В поддръжка на това изказване идва серия трусове в края на месец май т.г. Серията се демонстрира на към 200 км север-североизточно от днешния трус. Състои се от 14 труса с магнитуди сред 4.2 и 4.7, осъществили се до североизточното крайбрежие на езеро Киву.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР