София. В България стабилност трудно ще се получи, докато ври

...
София. В България стабилност трудно ще се получи, докато ври
Коментари Харесай

Илиян Василев: Много бих искал правителството да бъде по-стегнато, да прави само важни и верни ходове, за да не си разпилява енергията по второстепенни неща

София. В България непоклатимост мъчно ще се получи, до момента в който ври и кипи към самоопределянето ни във връзка с войната в Украйна. Така разяснява някогашният дипломат на България в Русия Илиян Василев вътрешнополитическия живот на страната ни в подтекста на войната сред Русия и Украйна.
В обзора на деня „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ политическият анализатор изясни, че от там потегля и ценностният ни избор.

„ Защото самоопределянето ни във връзка с войната е производно, от там потегля и ценностният ни избор, смисълът на това, което вършим, накъде сме тръгнали, с кого ще пътуваме, по какъв начин дружно да реализираме някакви цели.
Защото съветската формула е, че „ всяка една нация би трябвало да реализира своите цели за сметка на другата. “
А европейската формула и тази на НАТО е, че „ благоденствието и сигурността, с цел да бъдат трайни, би трябвало да бъдат споделени. “
Е по какъв начин да бъдат, като в този момент половината политически хайлайф, даже не дава късмет за осъществяване на договаряния с Република Северна Македония и естествено те от там потеглиха с македонското малцинството в България. Ние пък ще тръгнем в отговор с някакви по-остри изречения и по този начин до средата няма да стигнем. Защо? Защото не вземаме урок от Франция и Германия, които са били в доста по-тежка обстановка, да разделят едно минало цялостно с кръв, с убийства, с коварства, изключително в случай че върнат историята до там, където ние сме стигнали в връзките с Македония – до цар Самуил, ами те тия народи в никакъв случай не трябваше да стопират да се бият между тях. Но това е въпрос на зрялост и разсъдък “, сподели Илиян Василев.

Попитан в риториката на Ренета Инджова дали ще се сбъдне прогнозата 11 май – заключителен ден на държавното управление, Илиян Василев откри доза оптимизъм, с цел да разсее нерадостната, неоптимистична картина на българската действителност, която се сътвори в процеса на диалога, като акцентира, че към момента има нещо, което крепи ръководещата коалиция, а точно анти-ГЕРБ и анти-ДПС реториката.

„ Пак споделям, у нас инцидентните и нетрайни неща от време на време се задържат повече. Това държавно управление към момента да не забравяме, че има една заварка, а това е анти-ГЕРБ и анти-ДПС реториката. И несъмнено освен изразителност, ами желанието да се разместят куповете карти. В държавното управление има слаби звена и имам предвид Има Такъв Народ, защото реформаторският капацитет там е доста необикновен. Изобщо за следващ път пропущаме опцията тази голяма позитивна сила на митинга, на желанието за смяна да се канализира в позитивни политики и политики за добруването на народа, а не отново на някакви покупко-продажби и политически формати познати до болежка.
Все отново си мисля, че държавното управление има още късмет, в случай че направи точните ходове, както се случи със профилираното правораздаване – с огромни страдания, само че с сполучлив край. Така че има опция и за други сходни ходове, които да са основни и които ще стабилизират другояче тази необикновена четворна коалиция, в която механизмът за съгласуваност и синхронизиране на ползите не е изчистен. От там и от неверната формула на това държавно управление, да ръководят като феодали обособените министерства “, приключи разбора си Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия.

Цоня Събчева
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР