София. УС на Националното сдружение на търговци и превозвачи на

...
София. УС на Националното сдружение на търговци и превозвачи на
Коментари Харесай

Симо Симов, НСТПГ: Отново преминаваме в протестна готовност срещу Закона за горивата

София. УС на Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива взехме решение да преминем още веднъж в протестна подготвеност. Това сподели на конференция представителят на Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива, съобщи репортера на Агенция „ Фокус “ . „ Благодаря на депутатите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, които поддържаха решението законът да влезе в пленарна зала и да се отсрочи със 6 месеца “, уточни той. „ Благодаря и на депутатите от Движение за права и свободи, които изпратиха декларация, че ще поддържат отлагането на закона “, добави Симов. „ Искам да се обърна към депутатите от Българска социалистическа партия. Те този път имат опция да се олицетворят като обществената партия, за която се представяха в предизборната акция, или като партия, която ще отбрани олигарсите “, разгласи Симо Симов. „ Законът за горивата беше гласуван неенергично и без никакъв интерес “, сподели той. „ Българска социалистическа партия има опция да се поправя, да застане на вярната страна “, разяснява представителят на сдружението. „ Законът касае над 400 компании “, разгласи Симо Симов, като посочи, че в сдружението членуват 110 компании. „ Обяснявам си го с това, че хората ги е боязън “, сподели още той
Агенция „ Фокус “ напомня: На 9 януари Министерски съвет предложи на Народното събрание да отсрочи периода за влизане в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, по-известен като Закона за горивата. Предложението бе той да стартира да работи от 1 юли, а не от 28 януари. Срещу закона се оповестиха от Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ). Според тях той ще докара до банкрута на дребните компании в сектора и по този начин на пазара ще се получи монопол на няколко огромни компании. От НСТПГ обявиха, че приготвят безсрочни протестни дейности по образеца на „ жълтите жилетки “ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане по този начин, че да стане в полза на потребителите и стопанската система. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе тъжба в Конституционния съд против измененията в Закона за горивата. Тя съобщи, че те освен нанасят тежък удар върху дребните търговци и превозвачи на горива, само че са и удар против българските жители в качеството им на консуматори, защото банкрутът на дребните бензиностанции ще докара до ограничение на конкуренцията и усилването на монополизма.
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се оповестиха против отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация разгласи, че напуща КРИБ поради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отсрочване с 6 месеца на влизането в действие на Закона. Членовете на асоциацията показаха своето отчаяние от дейностите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която в писмо до министъра на стопанската система Емил Караниколов е поискала отсрочване на влизането в действие на закона и е направила оферти за промени в текстовете му, без това да е в съгласие с БПГА. Според БПГА отлагането на закона е „ опит да се протака влизането в действие на закон, към този момент признат от българския парламент “, което съгласно тях на процедура значи продължение на живота на сивата стопанска система в бранша за България.
Законът за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, беше признат от Народното събрание през лятото на 2018 година и трябваше да влезе в действие от 28 януари 2019 година С него се вкарват специфични условия за регистрация на търговците с петрол и нефтопродукти - избран уставен капитал и поръчителство, както и високи наказания за нарушителите. От огромните търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв., а за дребните - 20 хиляди лв.. Дистрибуторите на бутилиран газ би трябвало да имат най-малко 10 000 бутилки за предпазване. Лице, което реализира търговия с петрол и нефтени артикули без регистрация, ще предстои на санкция в размер от 25 000 до 250 000 лева, а за наново нарушаване тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните транспортни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се планува глоба от 20 000 до 200 000 лева
На 17 януари с гласовете на народни представители от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата взе решение да отсрочи със 6 месеца влизането в действие на Закона за горивата.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР