София. У нас, както и навсякъде по света, пораженията бяха

...
София. У нас, както и навсякъде по света, пораженията бяха
Коментари Харесай

Александър Балкански-младши: Пораженията за цирковото изкуство вследствие на пандемията у нас бяха жестоки

София. У нас, както и на всички места по света, провалите бяха жестоки. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Александър Балкански-младши - артистичен шеф на Академичен цирк „ Балкански “ и водещ на спектаклите, които се режисират от създателя и притежател на цирка акад. Александър Балкански-баща.

„ Колкото по-голям е циркът, толкоз по-трудно ще се оправи с следствията от Коронавирус. Най-големите солеи бяха първите, които се сринаха. Единствените циркове, които не се сринаха и не затвориха, това са тези в Руската федерация и в Китай. При тях страната стои зад тила им и ги подкрепя във всяко едно отношение, без значение от това дали са частни, или държавни. Политиката просто на тези народи е такава. При нас, в Европейски Съюз и Съединени американски щати, всички паднахме на колене “, разяснява Балкански.

По думите му хубавото в България е, че държавното управление е взело драговолно техните проблеми и е помогнало. „ Това обаче не беше директна помощ, а стратегии, по които цирковете в България трябваше да защитят свои планове. Благодарение на това, успяхме да преживеем до ден сегашен. Финансова помощ никой не е получил. Просто защитихме планове на Министерството на културата, които бяха финансирани от Национален фонд „ Култура “. Проектът, който направихме към Министерство на културата, беше напълно в поддръжка в креативния колектив на хората “, посочи Балкански.

Той изясни, че са отворили Образователна академия „ Балкански “, която е първото цирково учебно заведение в България. „ С помощта на средствата, които получихме от Национален фонд „ Култура “, колективът на цирка съумя от 1 януари до ден сегашен да може трудово да се преквалифицира. Това значи, че професионални циркови актьори от нашия колектив, както и други българи и чужденци, съумяха от един род да се преквалифицират, да добият познания и умения и да създадат циркови номера в напълно различен род “, добави Балкански.

Той увери, че още от предходната година са подхванати противоепидемични ограничения. „ Отпред се инсталираха турникети на входа на цирка, баркодови четци, които четат баркода на билетите, с цел да няма пряк контакт с личния състав. Преди всяко зрелище дезинфекцираме с моторни пръскачки и с други устройства. Абсолютно на всички места се дезинфекцира. Изпръсква се дезинфектант, който убива всевъзможен тип микроби, бактерии и вируси. Отделно залата е снабдена с мощни ултравиолетови лампи, които работят непрестанно. Те светят 24 часа в цялата зала и във фоайето, изцяло безвредни са за индивида “, изясни той.

„ Фоайе палатката ни, както и огромното шапито не са свързани с топли връзки. Всичко е отворено, шапитото се проветрява непрестанно. При самото влизане имаме 4 устройства, с които феновете могат да се дезинфекцират, в санитарните възли имаме 3. Навсякъде, където могат да спрат хората и да си закупят минерална вода, пуканки, на всички щандове имаме устройства за стерилизация. Отделно от време на време на целия личен състав се вършат проби, с цел да забележим дали всички сме здрави “, добави Балкански и посочи, че личният състав няма пряк контакт със феновете. „ Всички носят маски. Каквото изисква законът и наредбите, дори и допълнително, ние сме го създали. Това подсигурява освен здравето на феновете, само че и нашето – на хората, които работим в цирка “, сподели още той.

Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР