София. Туристическият бранш е изправен пред трудни времена. Всички виждаме

...
София. Туристическият бранш е изправен пред трудни времена. Всички виждаме
Коментари Харесай

Владимир Василев, „БСП за България“: България трябва да се върне на туристическата картата

София. Туристическият отрасъл е изправен пред сложни времена. Всички виждаме по какъв начин се отразява COVID-кризата на бранша. Летният туристически сезон е пред неуспех. Това съобщи Владимир Василев, който е претендент за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ в 23 МИР, по време на среща с представителите на туристическия бизнес, която се организира по едно и също време онлайн и онлайн, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София .

Василев показа, че в случай че сезонът се провали, то това ще се дължи на обстоятелството, че Министерството на туризма е пропуснало срещите с огромни туроператори, които направляват потока в Европа и те го насочват към Гърция, Албания и Турция. „ Държави, които не са с нашите дадености в туризма, популяризират и притеглят повече туристи, а ние сме на опашката “, добави още той.

Кандидатът за депутат се надява, че България още веднъж ще върне на туристическата картата и ще приема по 8 млн. туристи на година.

„ Държавата остави туроператорите без поддръжка. Ако това продължи, огромна част от тях ще банкрутират през идващите 1-2 години. Този пазар евентуално ще бъде ангажиран от прилежащите страни, които посредством техните компании ще продават тук пакетите си “, безапелационен е Василев.

Той засегна и проблемите при екскурзоводите, които също са останали без финансова поддръжка. „ България е единствената страна, в която влизат групи с екскурзоводи, което ощетява нашите. А техните проблеми рефлектира върху качеството на туристическия артикул “, изясни специалистът.

„ Необходимо е актуализиране на законодателството в региона на туризма, с оглед и на новите действителности. Там би трябвало да залегнат най-важните правила – за единната туристическа организация и за ръководството на туризма и туристическите действия “, счита Василев.

В полемиката взеха присъединяване и претендентите за народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “ в 23 МИР Пламена Заячка и Благовест Кирилов.

„ Един от огромните проблеми на България в тази сфера е, че ние не използваме експертния капацитет – хората, които са на терен, които са с дълголетен опит. А от това страда целият отрасъл “, съобщи Заячка.

„ Не се направи доста за подкрепяне на бизнеса в пандемията. Европейски Съюз даде доста принадлежности, ограничения и механизми, както и рекомендация туризмът да влезе в Плана за възобновяване и развиване. В този, който даде предходното държавно управление, не попадат такива ограничения “, изясни тя.

Според нея напъните на страната би трябвало да се насочат към вътрешния туризъм – както на национално, по този начин и на европейско равнище. „ Културния туризъм също е подценен, на фона на цялото благосъстояние, което имаме “, сподели още Пламена Заячка.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР