София. Трябва да се разработи методика за защита на енергийно

...
София. Трябва да се разработи методика за защита на енергийно
Коментари Харесай

Иван Айолов, „БСП за България“: Енергийно бедните семейства трябва да бъдат защитени, а не цените да се задържат изкуствено

София. Трябва да се създаде методика за отбрана на енергийно бедните фамилии, а не тези обществени проблеми да се вземат решение посредством изкуствено задържане на цените на електрическата енергия и газа. Това сподели енергийният специалист Иван Айолов, кандидат-депутат от листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 24 МИР-София, в изявление за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ . Експертът акцентира, че при ръководството на страната през последните четири години не е почнала реализация на модерна и настояща енергийна тактика, която да включва развиване на генериращи мощности и на мрежата, на износа на електрическа енергия, както и на нужните вложения и тяхната успеваемост.

„ Управленската конструкция на другите сдружения, въпросите, свързани с енергийната успеваемост, която не е единствено пакетиране на постройките, а нови и съвременни технологии, методиката за енергийно бедните. Във „ Визия за България “ и в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия се слага въпросът, че обсегът от 250 хиляди поданици напълно не е задоволителен. Трябва да реализираме най-малко компенсиране и отбрана на най-малко 500 хиляди, защото по данни на Евростат към 30% са енергийно бедните фамилии, към 30% живеят в недобре отоплени жилища, към 30% от фамилния бюджет отива за покриване на ежемесечните сметки. Цената на електрическата енергия и на отоплението не следва да бъде инструмент, с който се вземат решение обществените проблеми. Трябва да бъде направена методика, тъй като сега българската енергетика се намира в тежко положение. Тя е под доста сериозен напън по две съществени аргументи - стремглавото повишаване на цената на квотите за въглероден диоксид, което рефлектира върху цената на електрическата енергия за потребителите, и покачването на цената на газа, която се дефинира по новата форма на база спотовите пазари “, изясни енергийният специалист.

Иван Айолов добави, че повдигането на цената от 1 юли е обосновано стопански, само че при правене на предложенията на съответните електроразпределителните сдружения има неща, които би трябвало да бъдат оценени.

„ Енергийната система на България е физически обвързвана с европейската електроенергийна и газова система, следва едно сливане на пазарите и тези цени не могат да бъдат удържани. Регулаторът е в сложна обстановка, защото интернационалните цени порастват, в същото време равнището на възнаграждение и материално положение на българските жители е ниско и не дава отговор на европейското. Затова Българска социалистическа партия упорства за създаване на методика за отбрана на енергийно бедните фамилии, а не посредством изкуствено задържане на цената да се вземат решение тези обществени проблеми. Но има и нещо друго, нужда от анализиране във връзка с предложенията на електроразпределителните сдружения. На база опита и експертизата, която имам, не съм склонен с настояването на ЧЕЗ за нарастване на нощната цена, което не е в полза на балансиране не електроенергийната система. При правене на предложенията на съответните електроразпределителни сдружения има неща, които би трябвало да бъдат оценени. Това са така наречен оперативни разноски и разноски за личен състав. Важен е въпросът с ръководство на структурите на бордовете, където сега има инцидентно попаднали хора, без експертиза и непознаване на технологията на процеса. Сериозен е въпросът с разбора на заплатите, само че не на енергетиците на терен, а на администрацията, където има съществено клатушкане. Сериозен въпрос са и разноските за вложения и поправки с така наречен рамкови контракти или капиталови предприятия – скица, с която да се заобикаля законът с публичните поръчки, а поправки се правят на голословно високи цени “, разяснява Иван Айолов.

Според него либерализацията на енергийния пазар ще донесе плюсове за дребните консуматори.

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР