София. Тази материя до сега не е уреждана в законодателството

...
София. Тази материя до сега не е уреждана в законодателството
Коментари Харесай

Министър Нинова: Няма да се откажем! Хората имат нужда от тази закрила и няма да позволи произвол върху тях и техните семейства

София. „ Тази материя до в този момент не е уреждана в законодателството на България. За тези две седмици работихме и сме подготвени с план на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме през днешния ден на среща с неправителствените потребителски организации “. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на конференция в икономическото ведомство. Тя акцентира, че преди този момент тематиката е разисквана на експертния съвет „ Правосъдие “ на ръководещата коалиция и има политическо единодушие за ред и правил, оповестиха от Пресцентъра на Българска социалистическа партия.
Министър Нинова показа главните моменти в проектозакона за колекторските компании. В него за първи път се планува да има обществен указател на компаниите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерство на стопанската система и промишлеността от КЗП.
Икономическият министър акцентира, че категорично в предмета им на активност би трябвало да е записано, че ще се занимават с тази активност. Тя добави, че членовете на управителните органи на тези компании не би трябвало да са осъждани и против тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който трансферира вземането би трябвало авансово документално да уведоми длъжника, че го трансферира и на кого го трансферира. По този метод длъжникът да знае, коя компания може да пристигна и да му изиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите искания, като оспори това взимане. Оспорването от страна на длъжника стопира търсенето на вземането и осъществяването.
„ Гледали сме да защитим най-много ползите на жителите и по тази причина сме разписали при какви условия колекторските компании могат да събират тези вземания “, сподели още министър Нинова по време на конференцията.
Забраняват се дейности и практики по събирането на вземания посредством тормоз, насила (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в интервала от 20:00 ч. до 07:00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се реализира от КЗП, а неспазването на отговорностите по контракта ще се санкционира с санкция и лишаване на лиценз.
Икономическият министър разясни още, че новият заемодател, който получи вземането ще води указател на цялата писмена документи, която реализира с длъжника, с цел да има постоянно изясненост за кореспонденцията по сред им. Също по този начин новият заемодател няма право да желае каквото и да е заплащане по-различно от посоченото в контракта с първичния заемодател.
В умозаключение министър Нинова съобщи, че е безусловно наясно против какво се изправя. „ В оборот са 4 милиарда лева по този въпрос и сме наясно каква мощ имаме против себе си “ сподели още тя. И посочи, че няма да се откаже, тъй като хората имат потребност от тази протекция. Да видят, че има страна, която няма да разреши произвол върху тях и техните фамилии.
В рамките на конференцията господин Дамян Лазаров от Националната организация " Защита на потребителите " благодари на министър Нинова за оказаното подпомагане и помощ против активността на колекторските компании.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР