София. Смесването на ваксини е безпрецедентна ситуация, но това е

...
София. Смесването на ваксини е безпрецедентна ситуация, но това е
Коментари Харесай

Проф. Мариана Мурджева: Смесването на ваксини е безпрецедентна ситуация, но това е начинът да завърши имунизацията при лицата, които не желаят втора доза „АстраЗенека“

София. Смесването на ваксини е невиждана обстановка, само че това е методът да приключи имунизацията при лицата, които не желаят втора доза „ АстраЗенека “. Това сподели проф. Мариана Мурджева, основен координатор на Експертния съвет по клинична имунология, след извършено съвещание на Националния имунизационен щаб, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Имунизирането с две разнообразни ваксини цели приемането на един и същи имунен отговор, а точно формиране на антитела. Действително да се смесват няколко ваксини ще е невиждана обстановка в няколко страни от Европейски Съюз. Имаме ли различен избор за тези лица, които са имунизирани с 1 доза на „ АстраЗенека “ и не желаят да получат втора? Единственият метод да се приключи имунизацията при такива лица е да се предложи втора ваксина, както са създали страни като Германия и Франция “, изясни тя.

„ Защо до 12 седмици е рекомендацията след ваксина на „ АстраЗенека “ да се сложи втора доза? Тук влизаме в един нов режим, нов сюжет на имунизация. Ваксината, която ще е друга, ще има ролята да подкрепи имунната система да създаде имунен отговор “, разясни проф. Мурджева.

Мариела ЧЕПЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР