София. Служебният министър на здравеопазването проф. Стойчо Кацаров предлага Българския

...
София. Служебният министър на здравеопазването проф. Стойчо Кацаров предлага Българския
Коментари Харесай

Служебният министър проф. Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система - настоява да отпадат лимитите в болниците

София. Служебният министър на опазването на здравето проф. Стойчо Кацаров предлага Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да стартират договаряния за смяна в Националния рамков контракт (НРД) за медицински действия 2020-2022. Той организира среща с управленията на НЗОК и БЛС и по-късно даде конференция за медиите. Според него настоящите текстове на НРД могат да бъдат модифицирани по този начин, че резултатите да бъдат по-добри и за пациентите и лекарите, и за цялостното действие на системата.

Министър Кацаров бе безапелационен, че ще упорства НЗОК и БЛС да се спогодят за унищожаване на лимитите на лечебните заведения , защото те водят до ограничение правото на избор на пациентите в кое лечебно заведение да потърсят здравна помощ. Според него лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за тези лечебни заведения, към които пациентите по-рядко се обръщат.

Той настоя и за смяна на цените на медицинските действия , защото множеството от тях са образувани на лобистки принцип. Според него дейностите би трябвало да имат цени, отговарящи в оптималната степен цената, търсенето и предлагането на всяка съответна здравна услуга. По думите му ще се работи за въвеждането на коефициенти, отразяващи тежестта на болестта, възрастта на пациента, съществуването на съпътстващи болести и други, с цел да се подсигурява заслужено разходване на обществен запас и да бъде преодоляно селектирането на пациенти от страна на лечебните заведения.

Министърът на опазването на здравето, БЛС и НЗОК са се обединили към нуждата повече медицински действия, които се правят в лечебните заведения, само че могат сполучливо да бъдат осъществени и амбулаторно, да преминат към извънболничната здравна помощ .

Проф. Стойчо Кацаров предложи да се трансформират редът и изискванията за даване на неотложна здравна помощ и да се отстрани условието за разположение на персоналните лекари 24/7 . Според него това се оказва на практика неприложимо и основава усложнения както за общопрактикуващите лекари, по този начин и за пациентите.

Той настоя в най-кратки периоди да се вкара спомагателен механизъм, който да спомогне за ограничението на феномена регистрирана, само че действително неизвършена здравна активност . По думите му потребителите на медицински услуги би трябвало интензивно да вземат участие в контрола. За задачата посредством мобилно приложение НЗОК ще осведоми жителите за медицинските действия, които са им осъществени, а всеки, който има подозрение за нарушаване, ще може да подаде противоположен сигнал до Здравната каса. На този стадий това е допустимо, само че откакто жителите сами създадат инспекция в здравното си досие, налично през уеб страницата на НЗОК. Според проф. Кацаров процесът ще бъде улеснен в допълнение и Здравната каса ще бъде дейната страна, изпращайки известия до хората. Очаква се първоначално известията да се получават на месечна или полумесечна база, а по-късно и сега, в който бъде осъществена смяната.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев разгласи, че пет клинични пътеки са с 0 пациенти. Той разгласи, че знае какво се е случило в лечебните заведения и ще го даде на БЛС, с цел да работят дружно по тези въпроси. По думите му приложението, посредством което ще могат да се подават сигнали от пациентите, е в тестова база. Той регистрира, че в последните няколко месеца интензивността на пациентите е извънредно висока и подават доста сигнали, свързани с нарушение на техните права. Проф. Салчев посочи, че има към 2000 контрольори, които имат своите логаритми за работа при подаване на такива сигнали. Той съобщи, че се прави ежемесечна оценка на риска къде какво се случва. По думите му няма нарушавания в НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съвет доктор Иван Маджаров уточни, че държат да се управляват неприятните практики, с цел да дадат късмет на добре работещите си сътрудници. „ Важно е парите да следват пациента. Тази диспропорционалност, която се сътвори през годините, да има привилигировани специалности. Това се случи изкуствено. Колеги не се специализират в дадена компетентност, тъй като виждат, че тя е безперспективна. Това би трябвало да бъде прекъснато. Важно е да преследваме идентични цели “, сподели още той.

Предложените промени в цените на пътеките и отпадането на лимитите ще влязат в действие най-вероятно от 1 януари 2022 година
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР