София. Служебният кабинет предлага минималната работна заплата да стане 710

...
София. Служебният кабинет предлага минималната работна заплата да стане 710
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага минималната работна заплата да стане 710 лв.

София. Служебният кабинет предлага минималната работна заплата да стане 710 лева, заяви на брифинг финансовият министър Валери Белчев.

Той заключи, че работещите на минимална работна заплата в България са над 700 000 души.
„ 650 лева на месец са извънредно незадоволителни, с цел да може да се устоя едно домакинство “, уточни министърът.

Друго предложение е нарастване на детските надбавки и прага за право на приемането им.
„ Всеки жител със заплата до 510 лева ще има право на детски надбавки, които ще се усилят с 20%. От 40 на 50 лева за едно дете. Или от 90 на 110 лева за две деца “, уточни Белчев.

Това ще засегне 120 000 български деца. Предвижда се и доста увеличение на надбавките за деца до 2-годишна възраст – от 380 на 650 лева Предлага се пенсиите най-малко да бъдат непокътнати на сегашните ниваа. Това би означавало приблизително нарастване от 84 лева на човек.

„ Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени. Не сме предвиждали орязване на фрагменти, на личен състав или каквито и да било други промени “, акцентира той, като разясни, че задачата е популацията да е обществено предпазено.

Според него макар пандемията и цените на ел. силата, стопанската система ни не е чак толкоз потърпевша. Той призна, че инфлацията се е засилила. Според него, обаче, тя е в границите на естественото.

Валери Белчев изясни, че базовият сюжет на бюджета към този момент е квалифициран и тази седмица тече междуведомствена процедура по пресмятане на приходите и разноските. Тя ще завърши в петък. В началото на идната седмица ще стартира разписването на държавния бюджет за 2022 година, което ще отнеме седмица. След това се стартират разискванията с всички бюджетни структури, общините и с Фискалния съвет.

Планът е на 16 декември да се организира среща на Националния съвет за тристранно съдействие, а на идващия ден финалният вид да бъде импортиран в Министерски съвет.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР