София ще прави етажен паркинг до 106-метровата кула на Минстрой

...
Коментари Харесай

Столичната община иска да строи етажен паркинг до небостъргача NV Tower

София ще прави етажен паркинг до 106-метровата кула на " Минстрой пропъртис ", благосъстоятелност на някогашния вицепрезидент на " Мултигруп " Николай Вълканов. Става въпрос за 250 паркоместа сред постройката NV Tower и автокъща " Софавто " на бул. " Г. М. Димитров ". Процедурата е задействана като част от програмата на общината да строи паркинги посредством публично-частно партньорство, която беше призната през септември предходната година с концепцията частни вложители да строят и стопанисват паркинги върху общински парцели 30 години, след което да ги върнат на общината.

По този метод общината съобщи, че дава решение за неналичието тук-там за паркиране в кварталите. Реално обаче, в тази ситуация с NV Tower, наподобява, че живущите няма да усетят особена изгода от паркинга, тъй като той най-вероятно ще се употребява от прииждащите в квартала, които отиват до офиса или посещават университетите наоколо. Прави усещане и това, че паркингът се намира тъкмо там, където стартира новоизградената с държавни средства улица, обслужваща постройката на Вълканов.
Най-належащият паркинг
Инициативата е на зам.-кмета по финансите и опазването на здравето на Столична община Дончо Барбалов, който е подал искане до основния проектант за смяна на проекта за регулация на два парцела сред NV Tower и автокъща " Софавто " на бул. " Г. М. Димитров " на 24 юли 2020 година Като причина е посочена подготовката на, която по това време още не е утвърдена от общинския съвет. Целта е да се промени отреждането на парцела от за " сложно публично обслужване " за " етажен паркинг ", като парцелът е частна общинска благосъстоятелност.
Бъдещият паркинг се възнамерява сред " Софавто " и NV Tower. В непосредственост се намира и Минно-геоложкият университет
Изработено е и изследване, което потвърждава, че е допустимо да се прави паркинг на мястото. Впоследствие на 1 септември 2020 година -, основният проектант на София Здравко Здравков е издал заповед, с която се образува нов парцел за етажен паркинг. Това излиза наяве от отговори на Столична община за " Капитал ".

Сега новият обстоен организационен проект, който разрешава градежа на етажния паркинг, е признат от общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) този април. Чака се мнение от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ), с цел да може планът да бъде утвърден. Ако то е позитивно, евентуално ще се даде зелена светлина за вложения в парцела.

Условията на програмата обаче изискват първо да се проведат публични разисквания с жителите, които се провеждат от районната администрация. После общинският съвет взема решение дали да утвърди плана и да се започва конкурс за вложители, с самостоятелни условия, избрани още веднъж от общинския съвет., като беше решено цените на паркиране да зависят напълно от вложителя. От регион " Студентски " не пожелаха да разясняват за " Капитал " желанията за паркинг и ни насочиха към основния проектант.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР