София ще направи плаха крачка към обособяването на т. нар

...
Коментари Харесай

"Умни" пътни знаци ще управляват трафика около "Цариградско шосе"

София ще направи плаха крачка към обособяването на т. нар " умни улици " с информация в действително време и повече сигурност. Първите електронни табла и знаци с изменчиво наличие се планува да бъдат инсталирани на бул. " Цариградско шосе " при възела с бул. " П. Яворов ". Те ще осведомят водачите за тапите и метеорологичните условия, ще пренасочват трафика, а също по този начин ще бъдат употребявани при въвеждането на нискоемисионни зони при замърсяване на въздуха.

Преди седмица общината разгласи търг за избор на компания, която да достави и инсталира въпросните табла и знаци, като прогнозната стойност е 4 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането към този момент не е обезпечено, само че се възнамерява средствата да бъдат отпуснати от общинския бюджет.

" Целта е да се подава информация по отношение на транспортните задръжки по бул. Ситняково ", бул. " Евлоги и Хр. Георгиеви ", бул. " В.Левски ", бул. " Цар Освободител " и всички съществени пътни артерии в региона, тъй че при тапи и/или произшествия, да се пренасочва трафика към различните направления ", обясниха от общината за " Капитал ".

Таблата ще подават информация за пътната обстановка и трафика по пътя на водачите, а знаците с изменчиво наличие ще бъдат употребявани за отделяне на улични коридори с променлива посока на придвижване според от трафика и времевия период. Те ще служат и при, каквито София възнамерява да вкара идната година, и други сходни регулации, изискващи подаване на информация в действително време. Броят на знаците и таблата, както и тяхното разположение ще станат ясни след разбор и план на изпълнителя.
Очаквайте до 2026 година
Срокът за подаване на предложения от претендентите е 12 април. След като общината избере реализатор, което най-рано би могло да се случи през есента на годината, дейностите ще продължат цели две години. А това значи, че планът за пътни знаци и табла ще е напълно изпълнен чак в края на 2023 година Общината обаче възнамерява да възобнови контракта по-късно, като го удължи за още две години, което значи, че всичко би трябвало да е изцяло готово чак към началото на 2026 година В цената на поръчката (4 млн. лева без ДДС) е включена сумата след възобновяване на контракта - т.е., за общо 4 години.
Условия към изпълнителите
С по-голяма тежест (60%) са критериите към техническото предложение на претендентите по публичната поръчка. Най-много точки носи методът на ръководство на дейностите по поръчката, следвано от оферти гаранционен период за таблата и знаците. Цената е с тежест 40%, като ценовото предложение би трябвало да включва цена за техническо съоръжение (50т.) и цена за планиране, монтаж и стартиране в употреба (50т.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР