София. Ще изчакаме получаването на заповед от КЗП за забрана

...
София. Ще изчакаме получаването на заповед от КЗП за забрана
Коментари Харесай

„Теленор България“: Ще изчакаме получаването на заповед от КЗП за забрана на нелоялна търговска практика, след което ще оповестим последващите си стъпки

София. Ще изчакаме приемането на заповед от КЗП за възбрана на нелоялна комерсиална процедура, след което ще оповестим последващите си стъпки. Това се споделя в публично мнение на „ Теленор България “ ЕАД по отношение на оповестеното прекъсване на плануваното от мобилните оператори покачване на цените на предоставяни от тях услуги.

Агенция " Фокус " разгласява цялостния текст на мнението без редакторска интервенция:

Във връзка със мнението на вицепремиера и министър на Икономиката и промишлеността госпожа Корнелия Нинова и оповестеното известие на страницата на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), бихме желали да потвърдим, че сме осведомени с тях. Доколкото на този стадий не сме получили заповед, издадена от КЗП за възбрана на нелоялна комерсиална процедура, обвързвана с плануваната от нас индексация, планираме да изчакаме приемането й, надлежно да се срещнем със наличието й, след което ще оповестим последващите си стъпки.

Междувременно във връзка с оповестеното на 21.12.21 година решение за индексация на цените на месечните абонаменти, бихме желали да изразим следното мнение:

Като виновна компания, която желае да отговори на нарасналото ползване в актуалната пандемична обстановка, Теленор България подхваща всички нужни дейности, които ще разрешат непрекъснатост на услугите и непрекъсната съгласуваност на жителите с нужното качество.
Взехме това нелеко бизнес решение заради забележителното повишаване на оперативните разноски, провокирано от покачването на цените на електрическа енергия, горива, разнообразни артикули и услуги на пазара, както и на вносните съставни елементи, които се влагат при създаване и модернизиране на мрежата.
Бихме желали да подчертаем, че в полза на потребителите взехме решението да отложим използването на инфлационния показател за 2020 година и да го използван през февруари, дружно с този за 2021 година, като по този метод считаме, че индексацията е оптимално щадяща за клиентите ни. Индексацията ще се отрази във фактурата на актуалните клиенти след 05.02.2022 година Очакваме индексацията да е към 5%, образувана по следния метод:
- За 2021 година индексацията се прави, като се ползва средногодишният показател на потребителските цени (ИПЦ), оповестен от Национален статистически институт (НСИ) за 2020 година, който е в размер на 1.7%.
- В началото на идната календарна година, Теленор България ще индексира месечните абонаменти с Идеологически подривни центрове за 2021г., чийто планиран размер все още е към 3.3%. Веднага откакто Националният статистически институт разгласява размера на междинния годишен показател на потребителските цени (СГП) за 2021 година, което издание се чака в средата на януари 2022 година, Теленор България ще осведоми потребителите си за точния му размер.

За 50% от потребителската ни база тази смяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с Данък добавена стойност.

Индексацията се прави в сходство със подписаните с потребителите самостоятелни контракти, които плануват, че Теленор България има право да индексира месечния абонамент един път годишно, с размера на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени, за миналата година, като осведоми потребителя в първата месечна фактура след индексирането. До този миг Теленор България не се е възползвала от правото да индексира цените, само че повишаването на оперативните ни разноски в пъти, което отчитаме от старта на пандемията и изключително през последните няколко месеца, наложи взимането на това нелеко решение.

Уверяваме Ви, че решението за индексация бе взето след задълбочени разбори и деликатно изследване на практиките на пазара на телекомуникационни услуги в Европа, където индексация на цените на мобилните услуги е нормална процедура. В допълнение, видно от потребителската кошница, изследвана от Национален статистически институт при установяване средногодишния показател на потребителските цени, само цената на електронните съобщителни услуги през последните 18 месеца е продължавала да пада.

Важно е също да отбележим, че в тежката обстановка на пандемия,
Теленор България резервира броя на чиновниците си, продължи да разчита на всички свои локалните снабдители и подизпълнители, без да понижаваме размера на поръчките си за артикули и услуги към тях. В резултат на това, като огромен шеф и корпоративен поданик, Теленор България продължава да дава своя принос за развиване на българската стопанска система.

Бихме желали да Ви осведомяваме, че гореизложеното и спомагателни елементи са посочени и в отговора ни към Омбудсмана на Република България, който беше изпратен през днешния ден.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР