София. Северна Македония, но без съгласието на двете страни няма

...
София. Северна Македония, но без съгласието на двете страни няма
Коментари Харесай

Петър Витанов пред Фокус: Правителството имаше тежки първи 100 дни на управление Европейският съюз може да бъде медиатор и да участва активно в преговорния процес с Република

София. Северна Македония, само че без единодушието на двете страни няма по какъв начин да се реализира трайно решение. Не може да се заобиколи двустранното разрешаване на проблематичните точки. Това съобщи ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред радио „ Фокус “, оповестиха от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал .

„ Българското държавно управление ясно е показало своите 5+1 претенции, с цел да вдигне ветото и Република Северна Македония да поеме по пътя на своята интеграция. Никога не съм твърдял, че не трябва да позволяваме Република Северна Македония в Европейски Съюз, а че това не трябва да се случва, без да успеем да удържим тези претенции, които бяха сложили всички партии в границите на 44-ото Народно заседание. Като анализатор мога да кажа, че не виждам по какъв начин ще се събере болшинство за съществена смяна на позицията на България “, добави евродепутатът.

Петър Витанов е уверен, че връзките на България с Република Северна Македония би трябвало да бъдат възобновени посредством действителна интеграция, обвързвана със задълбочаване на връзките в превоза, стопанската система, културата, и всяка една сфера на публичния живот.
Представителят на социалистите разяснява и войната с Украйна както и тематиката с това, дали България би трябвало да изпрати военна помощ.

„ В момента в Европейския съюз има единствено две страни, които отхвърлят да изпратят оръжие в Украйна – това са Унгария и България. Не считам, че в случай че изпратим боеприпаси, бихме взели страна във войната, само че и не смятам, че българското общество би приело с схващане сходно решение. Според социологическо изследване, направено неотдавна, едвам 16% от българите поддържат изпращането на оръжие в Украйна. Абстрахирайки се от позицията на Българска социалистическа партия, тъй като тя е ясна, мисля, че публичното мнение би трябвало да се вземе поради “, сподели социалистът.
По мотив проблема с дипломат Елеонора Митрофанова и опцията да бъде оповестена за личност нон-грата, той изрази опасения, че това би довело да стесняване на опциите за дипломация.

„ Ясно е, че част от изявленията на посланика на Руската Федерация бяха непремерени и не подхождаха на поста ѝ, както е ясно, че подобен ход има за цел да окаже напън върху Русия. Но в случай че изгоним посланика, минимизираме опцията за разговор, който различен ще би трябвало да води от наше име. Все още единствено една страна в Европейски Съюз, която е подхванала такава мярка. Осаналите 26 страни смятат, а това е и позицията на българските евродепутати, че тази война няма да има военно, а единствено и само дипломатическо решение “.

Витанов разяснява и първите 100 дни на държавното управление и ролята на Българска социалистическа партия в ръководството.
„ Сполетяха ни невиждани рецесии, които не са разследване от недалновидно ръководство, а имат европейски темперамент – инфлацията, цената на енергоносителите, а в този момент и войната, която има извънредно тежки обществени и стопански последствия. Факт е, че има обедняване, че хората чакат повече и има насъбрано незадоволство. Но мисля, че при всичките си вътрешни проблеми Българска социалистическа партия въпреки всичко привнася капка разсъдък измежду останалата част от съдружните сътрудници, част от които са напълно неопитни. Това, че си сполучлив в специалността си, напълно не значи, че си добър политик “, сподели още Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР