София се представя добре в сравнение с европейските градове заради

...
София се представя добре в сравнение с европейските градове заради
Коментари Харесай

Колко подобни са София и Копенхаген

София се показва добре спрямо европейските градове поради вложенията в екологичен превоз и споделените е-автомобили Spark Въпреки това има рецензии за избора на направления, неналичието на развита мрежа за различен превоз и " мисленето на парче " Според отчета на Clean Cities опциите за градове като София са в нискобюджетни вложения за повече пространство за хората и по-малко за автомобилите
София и Копенхаген нямат прекалено много общо. Но в случай че слушате общината, оказва се че датската и българската столици са един до друг в обединяване от над 80 европейски цивилен организации.
София се показва добре спрямо европейските градове поради вложенията в екологичен превоз и споделените е-автомобили Spark Въпреки това има рецензии за избора на направления, неналичието на развита мрежа за различен превоз и " мисленето на парче " Според отчета на Clean Cities опциите за градове като София са в нискобюджетни вложения за повече пространство за хората и по-малко за колите
София и Копенхаген нямат прекалено много общо. Но в случай че слушате общината, оказва се че датската и българската столици са един до друг в обединяване от над 80 европейски цивилен организации.

Да почнем с положителната вест: правилно е, че София е получила добра оценка по избрани индикатори в отчета и даже като позитивен образец. Част от това е нейна заслуга, част не. Успехът се дължи най-много на европарите за нови електробуси, които градът влага неотдавна. Големият брой точки за споделеното пътешестване пък са с помощта на частния оператор SPARK.

Това са и двата индикатора, които дърпат града нагоре.
Реклама
По другите два критерия в класацията оценката е по-скоро незадоволителна. Столицата е на предпоследно място във връзка с микро е-мобилността (споделени колела и тротинетки) и получава малко точки за инфраструктурата за зарядни станции за електрически автомобили.

Цялостно, няма особена база за съпоставяне с представянето на Копенхаген. Общата оценка на датската столица е 86.5%, а на София - 35.8%. Но сигурно има доста капацитет, който чака да бъде развъртян.

" Доброто ни показване се дължи най-много на огромния брой тролейбуси и тролейбусната мрежа, която като идея и покритие е завещание още от времето на социализма. На база на тези индикатори наподобява, че се оправяме добре, само че публичният превоз в София надалеч не може да се назова чист. Вървим в вярната посока, като несъмнено би трябвало да забързаме темповете за замяна на транспортните средства с електричкески такива, само че и със среиозна работа, отдадена на това да притеглим хората към потребление на всеобщия градски превоз ", разяснява за " Капитал " Драгомира Раева, координатор " Чиста подвижност " в екологично съдружие. То е част от мрежата Clean Cities и е взело участие в разнообразни стадии в правенето на отчета (цялото изявление с нея виж в карето долу).
Електробусите, които изстреляха София нагоре
Градът попада в челната петица във връзка с еко превоза. Тук ни оказва помощ както завещаната от социализма и непокътната тролейбусна мрежа, по този начин и 200 млн. лева от Европейския съюз. Тъй като не съумя да ги влага във ВиК мрежа през 2019 година, Така прозаичното решение по какъв начин да бъдат усвоени средствата по " Околна среда " донесе на столицата челно място в класацията на Clean Cities.
Класацията на Clean Cities Автор: Clean Cities Реклама
Парите бяха вложени в 30 броя 6-7-метрови и 22 броя 9-метрови електроавтобуси на обща стойност 30.3 млн. лева, 30 бързозарядни електроавтобуса, 30 тролея и 25 трамвая. Повечето поръчки на другите общински сдружения обаче се забавиха и чак в този момент започнаха да идват да вземем за пример в кварталите.

" Общо 67 са новите трамваи, които закупихме в последните години. Те са част от най-мащабната рационализация на градския превоз, която успяхме да осъществим ", разяснява във Facebook профила си кметът на София Йорданка Фандъкова.
Засега 50% от трамваите на линия са възобновени. Фотограф: Velko Angelov
Градът действително се оказва от първите в Европа, които са вложили в толкоз огромна замяна на автопарка. Съвсем скоро и други европейски градове се чака да пернат нагоре по този индикатор. " Електрификация на превоза следва в доста градове. Ако не продължим с бързи темпове на вложения и решения в тази посока, доста бързо ще потънем надолу при идващите издания ", споделя Раева от " За Земята ".
Добрата тролейна мрежа дава преимущество на града. Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР