София. Съвместни проверки на инспектори по труда и контролните органи

...
София. Съвместни проверки на инспектори по труда и контролните органи
Коментари Харесай

Инспектори по труда и на ИА „Автомобилна администрация“ участваха в съвместни проверки с нидерландски колеги

София. Съвместни инспекции на инспектори по труда и контролните органи в превоза на България и Нидерландия, в границите на тяхната подготвеност, бяха осъществени в края на март и началото на април 2022 година с поддръжката и координацията на Европейския орган по труда (ЕОТ). Основен обект на инспекциите бяха две свързани пътнотранспортни сдружения, открити в България и Нидерландия. Това оповестиха от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ .
В рамките на осъществения надзор бяха изискани за инспекция документи, касаещи трудовоправните взаимоотношения сред водачите на транспортните средства и работодателите, а точно трудови контракти, ред за командироване и условия на труд. По време на инспекциите бяха изследвани въпроси, свързани със възнаграждение, работно време, време на ръководство и отмора, в това число и пространствата предоставени от сдруженията за интервалите на междудневна и седмична отмора. Съществена част от извършените инспекции беше контролът по спазването на разпоредбите за устойчиво определяне, което е обвързвано с действителното трайно място на активност на транспортните компании. Нидерландските и българските инспектори ревизираха също дали са спазени наредбите на ADR (превоз на рискови товари посредством авто превоз). Интервюирани бяха водачи и представители на сдруженията. Контролните органи на двете страни не престават взаимните си дейности по следене отстраняването на откритите нарушавания и предотвратяването на бъдещи такива.
Съвместните инспекции сред българските и нидерландските контролни органи са част от активността на Европейския орган по труда, чиято роля е да подкрепя страните членки при осъществяване на съгласувани инспекции, в съответния случай ориентирани върху използването на обществените аспекти на законодателството в бранша на интернационалния авто превоз и премахване на сериозните нарушавания на трудовите и обществените права на служащите в него. Тясното съдействие сред трудовите, транспортните и полицейските контролни органи, в това число на трансгранично равнище, подсигурява, че всички значими аспекти, свързани със свободното даване на трансгранични услуги за превозвачите, свободното придвижване на артикули и обезпечаване на съответни условия на труд и обществена протекция на водачите са обхванати от контрола.
С все по-разширяващата се подвижност на работната мощ взаимните дейности на общоевропейско равнище получават основна роля за по-ефективната отбрана на трудовите и социалноосигурителните права на работещите на територията на Европейския съюз. В това отношение ЕОТ работи в тясно съдействие с страните членки и главните заинтригувани страни в региона на правоприлагането за улеснение на съгласуваните и взаимните инспекции, целящи гарантирането на обективни условия на труд за водачите, установяването на нередности и противопоставяне на злоупотребите.
За сполучливото осъществяване на взаимните инспекции ЕОТ даде на страните членки платформа за разискване и обмисляне на инспекциите, финансова поддръжка за пътуването и настаняването, както и услуги за вербален превод. Освен това чиновници на ЕОТ участваха по време на инспекциите на място в обектите на надзор, с цел да следят дейностите и да подкрепят страните членки по случая.
Първите взаимни инспекции, в които участваха инспектори по труда от България, координирани и подкрепени от ЕОТ, се реализираха през септември 2021 година на територията на Франция с присъединяване на локални контролни органи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР