София. Само 30 километра делят гръцкия град Флорина (Лерин) от

...
София. Само 30 километра делят гръцкия град Флорина (Лерин) от
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: За земетресенията в района Флорина-Битоля

София. Само 30 километра разделят гръцкия град Флорина (Лерин) от Битола в Северна Македония. В неделя вечер в 23:43 часá, надлежно в 22:43 ч. съгласно признатото часово време, двата града са мощно разтърсени от земетресение с магнитуд 5.5 съгласно Евро-Средиземноморския център и Геоложки изследвания на Съединени американски щати и 5.4 съгласно оценка в Атинската национална обсерватория. Източникът на земетресението е близо до земната повърхнина, в горната част на земната кора. По тази причина въздействието от земетресението е доста в регионите на Флорина и Битола и събитието е последвано от забележима афтершокова интензивност.

Каква е картината на систематизиране на усетени разтърсвания по засегнатата територия:
Както се вижда от картата, формирана в Европейския център по данни на очевидци, земетресението с магнитуд 5.5 се е показало с оптимален интензитет в посока на територията на Република Северна Македония. “Изведнъж всичко стартира да се тресе и да пада [в кухнята]. Целият град излезе на открито в 12 ч в среднощ ”, отбелязва гражданин от епицентралния регион. Пак там трусът е нанесъл повреди – до зеещи пукнатини през стени, напуквания към гредореди или над подпокривна плоча на остарели или построени без план сгради; по този начин оптималната активност в епицентъра е към VI степен по 12-степенната скáла.

В Гърция регионът на Флорина (град Флорина, Аминтео), както и град Битола и околните му покрайнини (Лавци, Горно Оризари) в Република Северна Македония (РСМ) са разтърсени с активност достигаща VI степен. По-далеч от епицентралния регион в РСМ се обрисуват две посоки на влияние, което е евентуално за причиняване на повреди нежелани през сегашния зимен сезон, а точно в димоотводи (комини). Едното направление е Ресен-Охрид, и второто – от епицентъра към север (Крушево) и север-североизток (Прилеп). В Гърция сходни повреди са вероятни в направления югоизток и юг (Аминтео, дем Флорина; Неа Лефки и Клисура, дем Кастория).

Енергията, излъчена при коментираното земетресение, е провокирала разнообразни резултати по териториите на девет страни. Според сведения, поместени в уеб страницата на Европейския център страните, където земетресението е усетено, са както следва: Гърция (максималната активност е в региона на Флорина; в столицата Атина трусът е едвам усетен), Република Северна Македония (максималната активност е в региона на Битола; трусът в Скопие – 130 км от епицентъра – е усетен от съвсем всички), Албания (максимална активност от IV степен; в Тирана на 140 км от епицентъра интензивността е от III степен), Косово (максимална активност от IV степен; в Прищина на 200 км от епицентъра трусът е рядко усетен), Черна гора (в Подгорица – едвам усетено, 250 км от епицентъра), България (София на епицентрално разстояние 260 км – усетено единствено в горни етажи на високи сгради; трусът е едва усетен из югозападните територии на страната), Сърбия (Враня-Ниш, 200-280 км, едвам усетено), Босна и Херцеговина (в Сараево – над 400 км от епицентъра – едвам усетено) и в Италия (от район Пулия се оповестява за доста слаби редки усещания).

Относно следтрусовата интензивност, земетръсният азбучник на Евро-Средиземноморския център предлага надеждна информация. В първото денонощие след земетресението с магнитуд 5.5 центърът е записал 41 вторични труса от същото огнище с магнитуд 2 и по-голям. Много от тях са усетени в епицентралния регион, а огромна част от тях (19) имат капацитет да усилват повреди, нанесени от главното земетресение. Най-силният афтершок е с магнитуд 4.4, случил се в 53 минути след среднощ в Битола и 01:53 във вторник според часовото време в Гърция. Земетресението от неделната нощ няма регистрирани предварителни земетресения.

За десетгодишен интервал обратно сеизмичната интензивност в региона е показана от събития с магнитуди надалеч по-малки от 5.5. Максималното земетресение в горната земна кора е с магнитуд 4.1. По-силно, в смисъл на отделена сила, е земетресение, станало на 17 юни 2012 година. То е с магнитуд 4.6 и е единственото измежду сеизмичните събития в региона с релативно огромна дълбочина от 27 километра под земната повърхнина.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогоди-шен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР