София. С подписването на грантово споразумение за финансиране с Европейската

...
София. С подписването на грантово споразумение за финансиране с Европейската
Коментари Харесай

Започна осъществяването на проект „Информационна система за осигуряване на подводни интервенции“

София. С подписването на грантово съглашение за финансиране с Европейската комисия на 2 декември стартира реализирането на плана „ Информационна система за обезпечаване на подводни интервенции (Comprehensive Underwater Intervention Information and Support System - CUIIS) “ по линия на Европейската стратегия за индустриално развиване в региона на защитата (EDIDP),съобщиха от Министерство на защитата.

Проектното предложение беше инициирано от Военноморските сили на Република България още през 2017 година като изследователска и развойна активност, обвързвана с плана DIVEPACK, по самодейността на Европейски Съюз за непрекъснато структурирано съдействие в региона на защитата (PESCO). В края на предходната година ролята на координатор беше предоставена на Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “.

Целта на създаването е попълването на дефицит от качества в границите на Европейски Съюз, в това число като съществуващи софтуерни решения за обезпечаване на всеобхватно и стабилно командване, ситуационна информираност, комуникационно-информационно и здравно обезпечаване на тактическо равнище при осъществяване на подводни интервенции, в това число при по едно и също време потребление на огромен брой водолази и подводни безпилотни системи. Разработката включва изследвания за изпълнимост, разработка на дизайн и непълен първообраз на системата като краен артикул.

За осъществяването на плана е основан интернационален публично-частен консорциум с присъединяване на шест научно-изследователски института и университета и дванадесет частни компании от общо седем страни. Проектът е публично подсилен от пет държави-членки на Европейски Съюз (България, Дания, Франция, Италия и Румъния) и следва да се осъществя в границите на три години. Освен Института по защита, от българска страна в плана вземат участие още ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, Институтът за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките и компаниите „ Технологика “ ЕАД, „ Бианор “ ЕООД и „ Уейверест “ ЕООД. Военноморските сили и Военномедицинска академия също вземат участие с екип от специалисти.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР