София. Ритуалът по водосвета на бойните знамена може да бъде

...
София. Ритуалът по водосвета на бойните знамена може да бъде
Коментари Харесай

Полк. Мишо Йорданов: Смисълът на днешния празник е да държи жива връзката между армията и народа - политиците изтъняват тази връзка и се стремят да я скъсат

София. Ритуалът по водосвета на бойните флагове може да бъде осъществяван на няколко пъти, до момента в който освещаването на бойното знаме става единствено един път – при връчването на бойното знаме. Това сподели за празничното издание на предаването „ За достойнството и славата на България “ на Радио „ Фокус “ военният историк, полковник от запаса Мишо Йорданов. Чрез ритуалът на водосвет оръжията се очистват и на войската се предават божествените сили, тъй като знаем, че оръжията си носят задачата и призванието – те не са предопределени да дават живот и по тази причина всяка година те би трябвало да бъдат очиствани. Смисълът на този празник и обред е да се символизира връзката сред армията и народа, която напоследък доста изтъня, безапелационен бе Мишо Йорданов.

„ Точно това е и задачата на този празник, и на този църковен обред – да се символизира връзката сред армията и народа, която съгласно мен напоследък доста изтъня. Изтъня и това е може би една от аргументите този празник да не се усеща по този начин мощно, както се усещаше в предишното. В предишното знаете, че доста от младежите по обвързване, по Конституцията влизаха в армията, с цел да отбият своя войнски дълг към родината, това влизане на тези младежи в казармата, тяхната работа, предизвикваше интереса на обществото, на родителите, на обичаните към армията. Какво се прави в армията, какви са проблемите, с какво са въоръжени… “, добави той.

Полк. Йорданов сподели още, че по този метод връзката сред армията и народа е била по-тясна. Той посочи, че на празника на българската войска в предишното младежите са изпитвали горделивост от това да минат пред обществеността и да покажат, че извършват дълга си, а униформата се е носела с горделивост. Според него сега виждаме по какъв начин понижава това значение и наличието на военния в медийни излъчвания, в медийна среда.

„ Нашите генерали доста рядко излизат по малкия екран, доста рядко се появяват. Може би неверна е тази политика, че не трябва да вземат връзки по проблеми свързани с армията без разрешението на висшето командване. Има нещо, което фактически пречи на тази връзка, нещо, което обгръща дейностите на в този момент служещите почтени мъже “, посочи той.

Политиците изтъняват връзката общество-армия, те се стремят да я скъсат, безапелационен бе полк. Мишо Йорданов. Това в случай че стане – едната от упорите на България рухва, тъй като войска, черква и учебно заведение са трите стълба, върху които се крепи страната ни, а в случай че се разклати един от тези три стълба – цялата страна се клати и изпитва рецесия, акцентира той.

Евелина БРАНИМИРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР