София. Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план

...
София. Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: С усилени темпове работим по Стратегическия план заедно със земеделците

София. Работим с усилени темпове по правенето на Стратегическия проект за земеделието, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНР. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Той напомни, че главните рамки на стратегическия документ са уредени от Регламент 2021/2015 Европейски Съюз, само че е значим и самостоятелният метод, който ще устрои всяка страна. „ Анализът, който започнахме да вършим от първия ден към този момент е съвсем подготвен. Влезли сме в крачка и работим по документа. Част от въпросите ще обсъдим и на срещите, които предстоят тази седмица с сектора ”, увери министърът. По думите му, до края на февруари, началото на март т.г. би трябвало да има приключен документ. Министърът посочи, че се работи по 9 разновидността на стратегическия документ, всеки от които със съответните изчисления, които ще се разискват дружно с сектора, като ще бъде определен подобен, който да дава отговор най-вече на условието да няма дисбаланс сред поддръжката в браншовете.

Министърът акцентира, че ще се търсят способи средствата да бъдат насочвани както за подкрепяне по обвързаната поддръжка и за други интервенции по първи дирек на ОСП, по този начин и по втори дирек посредством ПРСР. Министър Иванов осведоми, че механизмът за утвърждение на документа е изработен по този начин, че следва да се потърси външен оценител на финансовите ограничения, като всички решения ще бъдат подкрепени с експертиза. По отношение периодите на представянето на документа министър Иванов изрази своето незадоволство от оставянето на документа за напредване от сегашния екип в толкоз къс период.

Беше припомнено, че Стратегическият документ се създава въз основата на задълбочени предварителни разбори, като специалистите от министерството са създали редица интервенции, които да подтикват развиването на резистентен и конкурентоспособен селскостопански бранш.

По отношение на таваните министърът напомни, че при взимането на решението, би трябвало да бъдат съобразени и постигнатите договорености от съдружното съглашение.

Министър Иванов акцентира, че по всички въпроси Министерство на земеделието е в тясно съдействие с браншовите организации, които директно вземат участие и в работата на Тематичните работни групи, като задачата е дружно да се реализиран най-хубавите решения за бранша.

По отношение на по-общата картина, министър Иван Иванов акцентира, че моментът е неподходящ за българското земеделие и цените на енергоресурсите неизбежно ще се отразят на българския артикул. Той увери, че в идващите дни следва разискване на бюджета във всички негови аспекти. Той изясни, че ще бъдат водени диалози с Министерство на финансите, за един повишен запас за държавни помощи, с цел да може оптимално рационално да се употребява той за интервенции в поддръжка на земеделските производители. Министърът напомни в този подтекст, че Министерство на земеделието направи преди началото на тази година прекачване на запас от подпомагането на производителите на полски зеленчуци към тези на оранжерийни.

Във връзка с въпрос за инспекциите за акцизите, министърът уточни, че те ще оказват помощ за осветляването на бранша и ще го създадат по-конкурентоспособен.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР