София. Прокурорите от Софийска районна прокуратура излязоха с декларация във

...
София. Прокурорите от Софийска районна прокуратура излязоха с декларация във
Коментари Харесай

Прокурорите от Софийска районна прокуратура излязоха с декларация във връзка с публикувано в социална мрежа изказване на журналиста Атанас Чобанов

София. Прокурорите от Софийска районна прокуратура излязоха с декларация по отношение на оповестено в обществена мрежа изявление на журналиста Атанас Чобанов във връзка с работата на прокурор Иво Боев, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата .

Пресцентърът на Софийска районна прокуратура дава цялостния текст на декларацията:

„ Ние, прокурорите от Софийска районна прокуратура, намираме за безусловно неприемлив опита за уронване на престижа на наш сътрудник магистрат.

На 10.01.2022 година Софийска районна прокуратура (СРП) се самосезира по отношение на изказване на журналиста Атанас Чобанов за отправена опасност за живота му. Прокурор Иво Боев бе определен по надлежния ред от системата за инцидентно систематизиране на делата на СРП като наблюдаващ съответната инспекция. Въз основа на своите пълномощия по член 145 от Закона за правосъдната власт прокурор Боев изпрати писма до способените институции с искане за информация неотложно по проблема. На същия ден той персонално беседва и с Атанас Чобанов, като му изясни какви ограничения е взела СРП по проблема със опасността за живота му и че би трябвало да даде в детайли информацията, с която разполага. Целта на дейностите на прокурор Боев е да съблюдава законоустановения ред, като ревизира всичката налична информация, с цел да реши осъществено ли е закононарушение от общ темперамент и в случай че е по този начин - да образува досъдебно произвеждане.

Тъй като става въпрос за закононарушение срещу личността с висока степен на социална заплаха, дейностите на прокурора са ръководени от концепцията да се стигне до дееца на закононарушението и да му бъде търсена наказателна отговорност, както и да бъде предоставена отбрана на журналиста.

Припомняме, че според Закона за правосъдната власт при осъществяване на плануваните в него функционалности (чл. 145 ЗСВ) прокурорът може да изисква документи, сведения, пояснения, експертни отзиви и други материали, като дефинира период за приемането им. Той може персонално да прави инспекции и да разпорежда на съответните органи при данни за закононарушения или за незаконосъобразни актове и дейности да правят инспекции и проверки в избран от него период. Всички държавни органи са длъжни да спомагат на прокурора.

След диалога си с наблюдаващия прокурор журналистът Атанас Чобанов разгласява в профила си във Facebook мнение, в което загатва името на прокурор Иво Боев и прави погрешни внушения за избора му като наблюдаващ прокурор, а по-късно разяснява и прави оценка в отрицателен смисъл работа му по друга кореспонденция, която няма отношение към актуалната.

Смятаме, че оценката на работата на прокурора цели вменяване на подвеждане, накърняващо достолепието на нашия сътрудник и принизяване на професионалния му опит.
Ние се противопоставяме на опита на Атанас Чобанов и медиите, цитирали неговата обява, за уронване на престижа на прокурор Иво Боев. Нередно и неприемливо е да се вършат изводи и оценки за неговата работа. Това са следващите тенденциозни дейности зa дecтaбилизиpaнe и пoдpoнвaнe aвтopитeтa нa Πpoĸypaтypaтa нa Peпyблиĸa Бългapия, ĸaĸтo и нa paбoтaтa нa бългapcĸитe пpoĸypopи.

В умозаключение желаеме да заявим, че прокурор Иво Боев е заслужен магистрат, потвърдил професионализма си с голям брой решени каузи зад тила си. Той съзнателно извършва отговорностите си и макар офанзивите против него ще продължи да работи в отбрана на цивилен интерес и опазването на правовия ред в страната. “

Декларацията ще бъде изпратена до посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Република България, до посолството на Съединени американски щати, до „ Репортери без граница “, до Асоциация на европейските публицисти – България, до Международния журналистически план за следствие на проведената престъпност и корупцията OCCRP и до Съюза на българските публицисти, се споделя в изказването на Софийска районна прокуратура.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР