София. Проектът ПАФА“ ще се реализира на 27 май онлайн.

...
София. Проектът ПАФА“ ще се реализира на 27 май онлайн.
Коментари Харесай

Проектът „ПАФА“ ще се реализира на 27 май онлайн

София. Проектът „ ПАФА “ ще се осъществя на 27 май онлайн. Това оповестиха от Столична община.

Проектът „ ПАФА “ съставлява танцова интерактивна апаратура, в която се сливат и заместват действителността на живите реализатори с виртуалната действителност на техните цифрови отблясъци. Повдигат се въпроси за идентичността на човешката персона, за тъждествеността й с нейния облик и оттова със самата себе си. В плана цифровото е по едно и също време същина, форма на творбата както и метод за разпространяването й.

Проектът изследва процесите на отчуждение и дезориентация, настъпващи при загубване на контакта със личното тяло. Като метод се употребява правилото на отражението като дарба да се възпроизвеждаш в друга конструкция. От това произлиза и символиката на името на плана „ Пафа “ – щерка на скулптора Пигмалион и неговата „ оживяла “ статуя Галатея. Тази легенда препраща прозренията от предишното в сегашното, което би трябвало да осмисли и нашето бъдеще. Проектът търси отговор на въпроса: Възможно ли е да предвидим следствията от нашите дейности върху нас самите, върху природата и обществените процеси? Танцьорът е в непредвидим разговор със личното си отражение. Важно е държанието на операторите и режисьора на пулт, които са участници в инсталацията посредством избора, който вършат при снимането и излъчването на движещата се фигура.

Автор на инсталацията е известният образен актьор, сценограф и учител по цифрови изкуства – доцент Венелин Шурелов. Хореограф на пърформанса е Боряна Сечанова – един от водещите модерни български хореографи.
Трима танцьори-изпълнители от Балет „ Арабеск “ и двама оператори и режисьор на пулт от студио „ Бленд “ ООД, които ще осъществят снимането и стрийминга на представлението, са останалите участници в екипа на плана.

Проектът ще се осъществя на 27 май 2021 година от 21.00 ч. българско време пред онлайн публика и с наличието онлайн на особено поканена аудитория. Предаването на представлението ще се осъществя в действително време и на запис за малко след събитието в специфичната фейсбук страница PAPHA /Dance Space Foundation, на уеб страницата на Фондация „ Пространство за танц “ и на фейсбук страниците на сътрудниците на плана (в действително време) - българските културни институти в Рим, Берлин и Лондон, ДМБЦ-София.

Освен представянето на инсталацията и танцовия пърформанс, втора част на представлението е полемика на създателите и особено поканени посетители – критици, анализатори от разнообразни области и публиката. Малобройната аудитория онлайн ще има опция в края на събитието да преживее посредством персонален опит влизането в инсталацията, изправяйки се пред своята цифрова версия.
Медиен сътрудник на събитието е Информационна организация БГНЕС.

Проектът се осъществя с поддръжката на Столична община – Столична стратегия „ Култура “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР