София. Пробите от тестовете на учениците за нищо друго не

...
София. Пробите от тестовете на учениците за нищо друго не
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: Пробите от тестовете на учениците за нищо друго не се използват, а големите класове могат да се включат в тестването, когато имаме достатъчно тестове

София. Пробите от тестванията на учениците за нищо друго не се употребяват, а огромните класове могат да се включат в тестването, когато имаме задоволително проби. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ В началото на образователната година разрешихме използването на физкултурните салони, само че с повишение на заболяемостта стана ясно, че това не би трябвало да се случва, с цел да не се популяризира вирусът, тъй като там влизат доста паралелки. От Здравното министерство пристигна напътствието да не се употребяват салоните и то е основателно “, уточни Денков.

„ На учителите и родителите е даден значителен избор. В прилежащи страни се вкара наложителна имунизация за учителите, нещо което аз няма да разреша, до момента в който зависи от мен. Мерките тук са едни пот най-меките. Всеки, който се оплаква, дано си даде сметка, че България е от най-меките страни. Учителите, които не желаят да се имунизират, могат да се тестват. Ако не желаят и това, могат да излязат в отпуска – платена или неплатена “, добави министърът.

„ Натискът ще продължи, до момента в който е висока заболяемостта. Какво ще се случи в учебно заведение зависи освен от децата и обстановката с тях, само че и от това какво вършат възрастните. Ако свалим общата заболяемост, и децата ще мога да вървят на учебно заведение без тези ограничения. Отрицателните проби от учениците се изхвърлят като елементарен боклук. Положителните се събират в специфични кутии и те се изгарят в инсенераторите за биологични боклуци. Тези проби за нищо друго не се употребяват. Генетичен материал не се събира, той по принцип може да се събира по доста по-лесен метод. На кого му би трябвало да събира генетичен материал от дете по този метод? Нека слезем на земята “, съобщи Денков.

„ В момента в тази заповед решението по кое време да тръгнат на учебно заведение децата е на равнище община. Тези, които имат документ за преболедуване или имунизация, могат да се тестват, единствено в случай че желаят. Намираме се в рискова епидемиологична обстановка. Ние към момента се опитваме да се измъкнем от една извънредно сериозна обстановка. Не сме вменили нищо на учителите. Помолихме родителите да им оказват помощ, тъй като те имат потребност от подпомагане. Ако обединим напъните си, можем да създадем нещо хубаво “, сподели още той.

По думите му някои от университетите работят с присъствено образование. Според него въвеждането на условие на документ в тях е вярната посока. „ За висшето обучение законът дава опция за автономност и ректорите могат да провеждат процеса, както решат, стига да се съобразят със заповедта на здравния министър ", сподели още Денков.

По думите му в случай че има задоволително проби, те ще бъдат разпределени в учебните заведения и ще мога да се включат и по-големите възпитаници над 5-и клас. Денков съобщи, че към този момент в склада в Лозен няма задоволително проби.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР