София. Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът

...
София. Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Приветствам намеренията за активизиране на диалога с Република Северна Македония, но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми

София. Приветствам желанията на българското държавно управление да бъде активизиран разговорът с Република Северна Македония по всички значими тематики от съвместен интерес, само че редом с това чакам да бъдат решени и всички отворени проблеми. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос през днешния ден, откакто участва на обичайния Богоявленски водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска на пл. „ Александър Невски “ в София.

По думите на президента конституционните гаранции за правата на македонските българи, отводът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на подправяне и на заличаване на българското хилядолетно културно и историческо завещание ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, с цел да може вратата за договаряния за участие да бъде отворена за Република Северна Македония.

„ България е най-големият покровител на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и особено на братската Република Северна Македония, само че това зависи от самостоятелния прогрес на всяка страна претендент “, разяснява президентът. Румен Радев уточни, че страната ни продължава да бъде открита за разговор и изрази убеденост, че всички обещания и задължения, поети от нашите съседи за осъществяване на двустранния ни контракт, ще бъдат изпълнени, с цел да се форсира процесът на европейската интеграция особено на Република Северна Македония.

„ Решаването на рецесията в Украйна няма да стане с приложимост или със закани за приложимост на мощ. Тя няма да стане с повече оръжие и военна мощ, а с разговор и с повече дипломация “, съобщи президентът Радев в отговор на въпрос. Държавният глава посочи, че не е отправяно искане за разполагане на съюзнически войски в България, тъй че всевъзможни спекулации на тази тематика са непотребни. „ Към момента няма ескалация на рецесията в Украйна. Нека да отчитаме моментното положение “, добави той като уточни, че следваща ескалация на напрежението ще дестабилизира освен нашия район, само че и цяла Европа.

На церемонията по водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и постави венец пред паметника на Незнайния боец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР